Denuncien Endesa davant els Mossos i els Jutjats per tallar la llum als veïns de la Vall Fosca

La suspensió es produeix després del pacte al qual ha arribat l’Ajuntament de la Torre de Capdella i la companyia

Endesa, propietat de la multinacional italiana Enel, ha tallat en les últimes hores el subministrament de sis domicilis particulars de la Vall Fosca. Aquesta dràstica mesura, feta en ple hivern i sense l’existència de cap avís previ per part de la companyia, ha provocat una gran indignació. Els damnificats per aquests talls s’han quedat sense calefacció per fer front a les baixes temperatures d’aquests dies en aquesta zona del Pallars Jussà.

Segons fonts veïnals consultades per EL TRIANGLE, aquesta suspensió del subministrament elèctric s’ha produït just després que s’anunciés el pacte al qual han arribat, després de mesos de negociacions, l’equip de govern de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, que engloba els pobles de la Vall Fosca, amb la companyia Endesa. Aquest acord ha de ser ratificat en el ple municipal que hi ha convocat per aquest divendres pròxim i preveu que l’Ajuntament liquidarà el seu deute amb Endesa –que puja a 300.834 euros- en divuit mensualitats.

DENÚNCIES PER COACCIONS

Els veïns de la Vall Fosca han estat “convidats” a sumar-se a aquest pacte Ajuntament-Endesa i sembla que els talls d’electricitat de les últimes hores volen ser un factor dissuasori per forçar-los a fer-ho. És per això que alguns dels afectats per aquesta mesura radical de la companyia elèctrica han presentat una denúncia per “coaccions” al Jutjat de Tremp.

En el mateix sentit, Josep Plasencia, regidor de la CUP de la Torre de Capdella, que s’oposa a aquest pacte, ha formulat aquest matí una denúncia per “coaccions” contra Endesa i contra els dos tinents d’alcalde d’ERC de l’Ajuntament, acusats de “col·laboradors necessaris”. I és que l’Ajuntament s’ofereix com a interlocutor directe amb Endesa si els veïns rebels accepten pagar el deute que se’ls reclama i, si ho fan, se’ls restitueix el servei elèctric, prèvia presentació del comprovant de l’ingrés.

EL PACTE DEL 1927

Aquest conflicte fa 12 anys que s’arrossega i té el seu origen en la interpretació que fa Endesa de la base imposable que cal aplicar en l’IVA de les factures que gira als veïns de la Vall Fosca, tenint en compte que hi ha un acord, vigent des de l’any 1927, que els bonifica fortament el preu de l’electricitat, a canvi de la cessió d’uns terrenys municipals. Endesa considera que l’IVA que ha de carregar és sobre el preu comercial del kilowatt i no el que figura en el pacte subscrit l’any 1927.

Acostumats a pagar l’electricitat molt barata, l’aplicació d’aquest IVA ha incrementat fortament les factures i això ha provocat la revolta de la Vall Fosa. Hi ha veïns que han deixat de pagar les factures, en desacord amb l’IVA que se’ls aplica, i d’altres que han optat per fer una autoliquidació per l’import del consum bonificat. Aquests últims, que compten amb el suport de la CUP, també han presentat una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè dictamini sobre el fons d’aquest litigi fiscal.

De manera molt sospitosa, el càstig d’Endesa contra aquests sis domicilis de la Vall Fosca, amb el tall del subministrament, s’ha adreçat contra veïns que, seguint les recomanacions de la CUP, estan fent l’autoliquidació. Això reforça les denúncies per “coaccions” presentades davant el Jutjat de Tremp i els Mossos d’Esquadra.

ENDESA ROBA L’ELECTRICITAT

Però la “batalla de la Vall Fosca” té una altra dimensió. I és que les quatre centrals de producció elèctrica que Endesa explota en aquesta zona ja tenen la seva concessió vençuda, segons la jurisprudència ferma emanada del Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional. És a dir, Endesa reclama als veïns el cobrament d’unes factures que no té dret a emetre.

La llei d’Aigües de l’any 2000 fixa que totes les concessions hidràuliques tenen un període màxim de vigència de 75 anys. Un cop acabat aquest termini, la titularitat de la concessió ha de retornar a l’Estat, en concret a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Les quatre centrals elèctriques que Endesa explota a la Vall Fosca (Auxiliar, Capdella, Molinos i La Plana) tenen la seva concessió exhaurida des de fa anys i, per tant, la companyia està en fals. Només la incomprensible passivitat de la CHE i de la Generalitat permeten que, amb tota la impunitat, Endesa robi i vengui cada any milions de kilowatts generats per l’aigua de l’estany Gento i del riu Flamisell.

(Visited 863 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari