Indignació a Andorra perquè la Generalitat els talla la comunicació per carretera

Només els veïns de l’Alt Urgell tenen permesa la mobilitat amb el Coprincipat i viceversa

Xavier Espot

Andorra viu una doble crisi i una doble contradicció. D’un cantó, és, en proporció al nombre d’habitants, el país del món més colpejat per l’impacte de la covid-19 i, en aquest sentit, l’aïllament fronterer seria el millor remei per impedir l’alta reproducció i mortaldat de la malaltia. Amb 113 morts, més d’11.000 infectats i una taxa de gairebé 150.000 casos per milió d’habitants, s’ha convertit en una ‘bomba’ de covid-19.

Però, per l’altre, la seva dependència total del turisme per fer rutllar l’economia del país fa que necessiti, com l’aire que respira, que les fronteres estiguin obertes i arribin massivament els visitants estrangers, especialment els espanyols i els francesos, i més en plena temporada d’esquí.

Hi ha un tercer factor afegit que ho complica: els 1.500 transfronterers que habiten a la zona de l’Alt Urgell i que pugen cada dia a treballar a Andorra. I, viceversa, els milers d’andorrans que baixen a comprar al Mercadona de la Seu d’Urgell, ja que, en tenir el dret al retorn de l’IVA, els resulta comparativament més barat proveir-se aquí.

Aquest tràfic permanent  entre Andorra i l’Alt Urgell fa que la covid-19 hagi arrelat amb força en aquests dos territoris i, atesa la forta incidència que hi té la pandèmia, sembla que el virus circula i es retroalimenta intensament per les valls de la Valira i del Segre, a banda i banda de la frontera.  Conscient d’aquesta situació, el departament de Salut de la Generalitat ha decidit mantenir tancada  fins al 9 d’abril, inclosa la Setmana Santa,  la circulació entre la resta de Catalunya i Andorra.

És a dir, els automobilistes d’arreu de Catalunya poden anar a l’Alt Urgell, però no poden passar a Andorra; i els andorrans poden baixar a l’Alt Urgell, però no anar més enllà.

A efectes sanitaris, la Generalitat ha assimilat Andorra amb la comarca de l’Alt Urgell. Aquesta situació ha provocat una gran irritació en el Govern d’Andorra, que presideix Xavier Espot (foto), que considera que el país és ostatge i víctima de l’erràtica política de la conselleria d’Alba Vergés i del Procicat.

Per la seva banda, des dels rengles de l’oposició andorrana també es critica durament  la feble acció del Govern. El Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) consideren que la interlocució de l’executiu   per  tractar sobre les mesures preventives de la covid-19 i la mobilitat s’ha de fer d’Estat a Estat, amb el Govern espanyol, i no amb la Generalitat, a qui acusen de tenir una actitud hostil envers Andorra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.