Quan va proclamar Catalunya la seva primera DUI segons el periodista Arcadi Alibés?

El 10 de març de l’any 988. Arcadi Alibés, veterà periodista esportiu de TV3, ha retuitat una piulada de l’usuari Ibrans del passat 10 de març que indicava que “avui és l’aniversari de Catalunya” i que “avui fa 1.033 anys de la primera independència unilateral de Catalunya”. Ibrans també va tenir un missatge d’agraïment cap al comte Borrell II perquè gràcies a ell “el 10 de Març de l’any 988 Catalunya existeix” i perquè “enguany parlem català”.

Segons informen diferents pàgines especialitzades en història, el 10 de març de l’any 988 el comte Borrell II va trencar el pacte de vassallatge que tenia amb el rei francès Hug Capet, motiu pel qual els comtats que estaven sota el seu control (Barcelona, Girona, Osona i Urgell) van desvincular-se de la monarquia francesa i van començar a encunyar moneda pròpia. No obstant això, des del punt de vista jurídic i legal, aquesta situació no va ser plenament efectiva fins al Tractat de Corbeil (1258).

Arcadi Alibés no ha estat l’única figura del món periodístic i mediàtic que ha rememorat aquesta efemèride. En aquest sentit, Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern de la Generalitat, va escriure el 10 de març de 2019 una piulada on remarcava que aquell mateix dia de l’any 988 “el comte Borrell II trenca el vassallatge amb el rei franc; els seus dominis (comtats de Barcelona, Girona, Osona i Urgell) esdevenen sobirans i comencen a encunyar moneda pròpia”.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.