No volem cap capità que salvi el nostre honor

Amigues amb una formació intel·lectual elevada em fan arribar un vídeo com si fos la gran cosa. El miro i descobreixo el clàssic discurs de desprestigi dels polítics amb la conclusió habitual que allò que ens cal és un dirigent que posi ordre i ens porti pel bon camí. Per elles es tracta d’un producte digne de ser difós per les xarxes. Per mi és propaganda pura i dura de l’extrema dreta.

Elles i jo busquem a Internet i descobrim que la protagonista del vídeo és Tatiana Ballesteros, una dona que va treballar a Radio Ya, una emissora falangista. Evidentment, quan alguns mitjans li han demanat perquè ha fet aquest vídeo lla ha explicat que perquè li demanava el cos i que no hi ha cap partit polític darrera.

La idea és nítida: els polítics actuals són uns corruptes, només s’interessen per ells, i els partits són un niu de tramposos i gent sense escrúpols. Tant li fa que siguin o es diguin de dretes o d’esquerres; tots són iguals i cal escombrar-los. Qui ho ha de fer? Tatiana deu pensar que ella ho faria molt bé però prefereix demanar que vingui un ‘capità’. Ho explica així als polítics: “Us demanem una cosa molt senzilla. Us demanem respecte, dignitat i honor. Perquè si alguna cosa hem deixat clara durant aquest any és que Espanya està molt per damunt vostre. I ara ens demaneu que votem? Està clar que Espanya necessita un capità per un vaixell que va a la deriva, però no està entre vosaltres. No us oblideu d’una cosa: som 47 milions d’espanyols. I vosaltres només uns pocs”.

Quan escolto la paraula ‘honor’ sempre arrufo al nas. I quan em diuen que ha de venir un ‘capità’ a treure’ns les castanyes del foc, tremolo.

La democràcia es basa en el sistema de partits. N’hi ha que funcionen millor que altres. Però no caiguem en la trampa de posar en el mateix sac tots els partits i totes les ideologies. Hem de millorar moltes coses en el funcionament de les nostres democràcies. Els sistemes electorals són millorables i tergiversen, a vegades, els desitjos de les majories. Ho hem vist als Estats Units i a Catalunya. Però la solució no és que torni cap dictador. La solució és aplicar-nos en la llui  ta per aprofundir les nostres democràcies i fiscalitzar des de la ciutadania la gestió dels governants. No feu cas ni de Franco –que deia allò de “feu com jo, no us fiqueu en política”- ni de les Tatianas Ballesteros que van demanant capitans que salvin el nostre honor.

Segons quins vídeos penseu-vos-ho dues vegades abans de reenviar-los!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides