Quina serà la proposta estrella del nou govern independentista?

Pere Aragonès
Pere Aragonès

Ningú dubte ja que Catalunya repetirà la fórmula de govern independentista. ERC, JxCat i la CUP estan perfilant l’acord final que, probablement, presentaran aquest cap de setmana. La proposta estrella serà, en principi, fer un nou referèndum el 2025 com a punt final de la legislatura que s’inicia la setmana vinent amb la constitució del Parlament resultant de les eleccions del passat 14 de febrer.

Malgrat tot, mentre que CUP i Junts estan encaparrats en aquest punt, Esquerra mostra un cert escepticisme i els negociadors republicans podrien fer-hi algun afegitó en previsió que això no sigui possible. Fins ara, ERC s’ha mostrat partidària de dialogar amb el govern espanyol i frenar les ànsies unilateralistes.

En el cas que les tres forces independentistes prometin un nou referèndum, seria el tercer, després d’haver cantat victòria pel del 9 de novembre del 2014, i més encara, pel de l’1 d’octubre del 2017.

Fins ara, les posicions més legitimistes al voltant de Carles Puigdemont asseguren que el referèndum ja es va fer l’1 d’octubre, i que Catalunya ja va decidir ser independent, per la qual cosa només cal implantar la declaració d’independència. De la mateixa manera, la CUP ha manifestat de forma reiterada que l’1 d’octubre té tota la validesa democràtica, i ERC també ho ha assegurat en diverses ocasions.

Malgrat que les eleccions les va guanyar en vots el PSC, les forces independentistes no ho han acabat de pair i no han felicitat el candidat guanyador, Salvador Illa. ERC, això sí, va empatar a 33 escons amb els socialistes, i sumant-los als 32 de Junts i els 9 de la CUP tenen una majoria sòlida al Parlament: 74 dels 135 escons.

Els negociadors també estan perfilant la Mesa del Parlament. La CUP opta a la presidència, però sembla que Junts també vol ocupar el seient de la segona autoritat de Catalunya, per la qual cosa acabaria oferint una vicepresidència als cupaires.

(Visited 1.534 times, 1 visits today)

avui destaquem

2 comentaris a “Quina serà la proposta estrella del nou govern independentista?”

Feu un comentari