El ‘Més 324’ suprimeix els missatges dels espectadors en saber-se que n’enviava una redactora de TV3

Després d’anys de resistir-se a eliminar o filtrar els comentaris caracteritzats pels insults als no independentistes, Xavier Graset renuncia a continuar sobreimpressionant-los a la pantalla

Xavier Graset, al programa 'Més 324' del 23 de febrer, sense missatges dels espectadors en pantalla

Després d’anys de negar-se a eliminar els missatges que els espectadors enviaven al programa Més 324, el seu director i presentador Xavier Graset ha decidit suspendre’ls aquest dilluns. EL TRIANGLE ha donat a conèixer els darrers dies que fins i tot una redactora dels serveis informatius de TV3, Núria Amat, enviava missatges incendiaris al Més 324 a través del seu canal de Twitter. Graset ha pres aquesta decisió, no se sap si per voluntat pròpia o per imposició de la direcció de TV3, després d’aquesta informació i d’una altra que explicava que al programa del dimecres 17 de febrer havien aparegut en pantalla 128 missatges, la majoria dels quals justificaven els actes de violència comesos amb motiu de les manifestacions convocades per protestar per l’empresonament del raper Pablo Hasél. A part de justificar les accions violentes, molts missatges contenien expressions insultants contra els mossos d’esquadra, els socialistes, Espanya, la justícia i el govern de Pedro Sánchez.

La sobreimpressió d’aquests missatges al Més 324 ha contravingut sistemàticament els criteris exigits pel Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El Manual d’Ús d’aquest Llibre d’Estil determina que “els tuits en pantalla han d’enriquir el discurs televisiu aportant testimonis o opinions i punts de vista que siguin diferents dels que ja s’expressen o bé que els matisin, rebatin o hi donin suport. Ens poden servir com a complement de programes i també poden ser útils en notícies d’última hora, ja que els testimonis i imatges que ens proporciona la ciutadania tenen un valor informatiu que pot complementar el relat periodístic. Queden exclosos els tuits insultants i despectius; els que es limiten a recollir declaracions fetes en el programa de televisió; els que fan referència a temes dels quals no s’està parlant en el moment en què surten publicats o el recull de tuits fets per un mateix autor, si no és que editorialment es consideren especialment rellevants. Es garanteix l’autenticitat de la persona que fa el tuit. No es publiquen tuits anònims, els que detectem que tenen una identitat falsa, els que són emesos per una màquina, o els que tenen pseudònim”.

Tant el director de TV3, Vicent Sanchis, com la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, han negat reiteradament en les seves compareixences al Parlament que els tuits reproduïts al Més 324 infringissin les normes incloses al Llibre d’Estil, malgrat l’evidència dels insults que contenien o dels pseudònims amb què apareixien en pantalla. Xavier Graset només va acceptar que no apareguessin mentre s’entrevistava els convidats. Va fer-ho després de la queixa de l’associació Federalistes d’Esquerres perquè una entrevista al seu president, Manuel Cruz, va anar acompanyada mentre parlava d’insults constants inclosos en tuits dels espectadors.

La informació que Núria Amat, redactora dels serveis informatius de TV3, també enviava tuits incendiaris al Més 324 i que aquests eren sobreimpresionats durant la seva emissió ha portat dos membres del Consell de l’Àudiovisual de Catalunya –Carme Figueras i Daniel Sirera– a demanar que la CCMA revisi si compleix els seus propis criteris de filtratge dels missatges enviats als programes. Des de dilluns, la franja inferior de la pantalla on apareixen els comentaris dels espectadors és ocupada per frases al·lusives als temes que es tracten durant la tertúlia del Més 324 o per una repetició de les notícies més destacades del dia.

(Visited 25.365 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari