Carme Figueras i Daniel Sirera reclamen que es revisi si TV3 compleix el protocol del filtratge dels missatges dels espectadors

Els dos consellers del Consell de l’Audiovisual de Catalunya demanen que aquest organisme analitzi els comentaris insultants i si la redactora de la televisió pública Núria Amat ha vulnerat el Llibre d’Estil de la CCMA amb els que ha enviat al programa ‘Més 324’

Carme Figueras, membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha demanat al ple d’aquest organisme que analitzi si la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) està complint les seves pròpies normes i criteris pel que fa a la publicació de missatges dels espectadors durant els programes de TV3. Figueras ha plantejat aquesta petició després que El TRIANGLE publiqués que el dimecres 17 de febrer el programa Més 324 havia sobreimpressionat 128 missatges dels espectadors, la immensa majoria dels quals contenien insults i justificaven les accions violentes en les manifestacions de protesta por l’empresonament del raper Pablo Hasél.

Així mateix, Figueras demana que el CAC analitzi si la redactora dels serveis informatius de TV3 Núria Amat ha vulnerat el Llibre d’Estil de la CCMA amb els missatges que ha enviat al Més 324. El dia 17, el programa que dirigeix i presenta Xavier Graset va passar per la pantalla tres missatges de Núria Amat en els quals deia: “Estic pensant que cremar un contenidor és cremar porqueria, i aquest país n’és ple, des de les clavegueres de l’estat a la corona de l’Ibex”. “Que no surt avui el Felip de Borbó a fer cap discurset? Les manifestacions amb aldarulls les ha provocat ell i els lladres de la seva família”. “Ens escandalitzem molt per les destrosses de la mani per la #llibertatPabloHasel però no ens escandalitzem de les destrosses que provoca el 40% d’atur entre els joves”.

La consellera del CAC ha anunciat la seva iniciativa en un missatge a Twitter en el qual explica que “he demanat en el si  del Consell de l’Audiovisual comprovació compliment del protocol requerit el 2017 a la CCMA de filtratge dels missatges de l’audiència. No permet missatges insultants i despectius. També sobre manifestacions públiques professionals d’informatius”. Daniel Sirera, també consellerdel CAC, ha anunciat en un altre missatge a Twitter que ha demanat a aquest organisme que “que analitzi si la CCMA ha incomplert l’acord 98/2016 del Consell, en el qual es demanava una revisió a fons dels protocols de filtratge dels missatges que passen per la pantalla de televisió per evitar, precisament, coses como aquesta”, en al·lusió als missatges de Núria Amat.

El desembre de 2016, el CAC va adoptar un acord de requeriment a la CCMA on constatava la necessitat que revisés a fons “tant els sistemes com els protocols de filtratge dels missatges que mitjançant les xarxes socials es van sobreimpressionant a la pantalla de televisió” i li requeria que comuniqués en el termini màxim de tres mesos les mesures que hagués “endegat per tal d’aconseguir que, sense perjudici del foment de la participació de l’audiència, aquesta sigui objecte d’una moderació i filtratge que eviti la difusió de comentaris contraris a la convivència i el respecte i que garanteixi una protecció suficient dels drets de terceres persones i el compliment del que estableix el Llibre d’Estil de la CCMA”. El CAC va adoptar aquest acord arran de les denúncies de missatges dels espectadors emesos a TV3 en els quals es demanava “apuntar al cap” del coordinador general d’UDC, Ramon Espadaler, i es burlaven de l’estatura de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría.

La resposta que la CCMA va fer al CAC no està publicada, si bé la diputada socialista Beatriz Silva la va sol·licitar per via parlamentària. En aquesta resposta, Núria Llorach, en representació de la CCMA, va afirmar que “per tal de millorar el filtratge i la moderació” dels missatges s’havien introduït nous criteris i mesures. Els tuits en pantalla “ens poden servir com a complement de programes especials o d’anàlisi política, però també poden ser útils amb molta cautela, en notícies d’última hora, especialment al 3/24”. Aquestes mesures implicaven que “queden exclosos els tuits insultants o despectius”, “s’ha limitat el número de persones susceptibles de publicar tuits en pantalla i s’assegura que els professionals que exerceixin aquesta funció ho facin en ple coneixement de totes les mesures de control”, “es garanteix l’autenticitat de la persona que fa el tuit” i “no es publiquen tuits anònims, els que detectem que tenen una identitat falsa, els que són emesos per una màquina, o els que tenen pseudònim”. Amb tot, Llorach va dir, en compareixences parlamentàries, que ella no veia tuits insultats sinó missatges que “enriquien la informació” del Més 324. Carme Figueras  reclama, ara, que el CAC intervingui si la CCMA incompleix els criteris que Llorach va assegurar que regien el filtratge dels missatges que els espectadors envien a TV3.

(Visited 3.844 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari