Primer pas de l’Eurocambra per retirar la immunitat a Puigdemont

El ple del Parlament Europeu decidirà a principis de març si permet a la justícia belga reactivar les euroordres

Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a l'entrada de la vista pel suplicatori el 14 de gener de 2021 al Parlament Europeu (Horitzontal)
Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a l'entrada de la vista pel suplicatori el 14 de gener de 2021 al Parlament Europeu (Horitzontal)

El Comitè d’Afers Jurídics del Parlament Europeu demana l’aixecament de la immunitat als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons ha confirmat el president del Comitè, l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, 15 membres han votat a favor, 8 en contra i 2 s’han abstingut. Així, s’ha aprovat la proposta del ponent del cas, l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki. Així, el suplicatori passa ara a mans del ple del Parlament Europeu previst per la setmana del 8 de març.

Si finalment s’aprova, les justícies belga i escocesa podran examinar la petició d’extradició d’Espanya que pesa sobre els tres independentistes. Fa un any que el Tribunal Suprem va demanar a la cambra europea l’aixecament de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí per poder reactivar les euroordres del cas de l’1-O.

Tots tres volen que l’Eurocambra els hi mantingui la protecció parlamentària i denuncien que la causa de l’1-O és una “persecució política”, que el Suprem no té competències i que hi ha “irregularitats” en el procediment del suplicatori.

En el cas de l’exconseller Lluís Puig, com que no és eurodiputat, el procediment va seguir el seu curs fins a desembocar en el rebuig de la petició d’extradició, en considerar la justícia belga que el Tribunal Suprem no era l’organisme competent per a sol·licitar-la. La sentència es va dictar l’agost de 2020, i va ser ratificada pel tribunal d’apel·lació al gener d’aquest any.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.