Vanessa Mendoza reclama a la Fiscalia andorrana que arxivi el seu cas perquè “pensar diferent és un dret”

Amnistia Internacional carrega contra el govern d'Andorra per "la represàlia" contra la presidenta de l'Associació Stop Violència

Poc més d’una hora ha durat la declaració de la presidenta de l’Associació Stop Violències, Vanessa Mendoza, davant la Batllia, per la denúncia presentada pel Govern andorrà a la Fiscalia per les seves manifestacions sobre l’avortament davant al comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona de les Nacions Unides, Comitè CEDAW, a Ginebra l’octubre del 2019.

A la sortida de la seu de la Justícia andorrana, Mendoza ha explicat sentir-se “legitimada i protegida” i reclama que el cas s’arxivi “perquè si no, com avancem en drets?”, afegint que “dissentir i pensar diferent és un dret”. Mendoza ha agraït les mostres de suport que té internacionalment, posant en relleu que la seva lluita no és personal “sinó a favor de totes les dones”.

L’activista, que ha de respondre a les acusacions de calúmnies, difamació i d’atemptar contra el prestigi de les institucions andorranes, ha comptat amb el suport d’una quinzena de persones que s’han concentrat durant tot el matí a l’edifici judicial, reivindicant alhora els drets a l’avortament i a la llibertat d’expressió, i rebutjant les represàlies.

Abans d’entrar, els congregats han llegit un manifest on s’assegurava que “ens criden a declarar a tots” perquè la presidenta de l’entitat feminista “representa tot el poble andorrà”. A la vegada, s’ha advertit que “la resta del món mira aquells llocs on es vulneren els drets humans”.

Cal recordar que Mendoza va denunciar que a Andorra l’avortament està prohibit i va definir diverses anomalies que el Govern va titllar de calúmnies i de difamació, fet pel qual ho van traslladar a la fiscalia, qui va considerar com a indicis de delicte, afrontant-se a penes de fins a quatre anys de presó i una multa de 30.000 euros. Ara per ara el cas està en fase d’instrucció i el següent pas és saber si continua o bé s’arxiva.

Suport d’Amnistia Internacional

Amnistia Internacional ha fet aquest dimarts una declaració pública per instar a la Fiscalia a retirar els càrrecs contra la presidenta de l’Associació Stop Violències. Segons el document publicat, l’organització assegura estar “profundament preocupada pels càrrecs de difamació” contra qui considera “una defensora dels drets humans”.

Davant d’aquesta situació l’organisme que lluita pels drets humans assegura està preocupada perquè l’activista “sigui criminalitzada pel simple fet de dur a terme la seva legítima tasca com a defensora dels drets humans”. Així, apunten, “l’ús de lleis de difamació per part de les autoritats andorranes contra ella vulnera el seu dret a la llibertat d’expressió i podria ser una mesura en represàlia per les seves accions de defensa dels drets de les dones i les nenes i en defensa de la despenalització de l’avortament a Andorra”.

És per això que demanen a la Fiscalia perquè retiri els càrrecs i assenyalen que “les autoritats andorranes haurien d’abstenir-se de presentar càrrecs penals addicionals o de prendre mesures administratives” contra Mendoza derivades de la seva “tasca de defensa dels drets humans”.

Per aquest motiu també demanen al govern andorrà a “prendre mesures per garantir que Vanessa Mendoza altres persones defensores dels drets humans puguin dur a terme la seva legítima tasca […] sense represàlies ni intimidacions”. Finalment, conclouen que amb aquestes accions “les autoritats s’arrisquen a crear un efecte paralitzant envers altres representants de la societat civil que podrien abstenir-se de compartir informació, expressar preocupacions i dur a terme la seva legítima i vital feina per una major protecció dels drets humans”.

D’altra banda, recomanen a les autoritats andorranes que en lloc d’utilitzar les disposicions vigents del Codi Penal per evitar que Mendoza o altres persones expressin lliurement les seves opinions, “despenalitzin la difamació i deroguin o esmenin substancialment tots els articles problemàtics que constitueixen restriccions al dret a la llibertat d’expressió i que són contraris a la legislació internacional sobre drets humans.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides