Moviments interns a ERC perquè aposti per un pacte d’esquerres a la Generalitat

El sector federalista del partit i les seccions territorials més enfrontades amb JxCat pressionen perquè la direcció arribi a acords amb el PSC i els comuns

Oriol Junqueras intervé a la seu d'ERC la nit de les eleccions

El sector federalista d’Esquerra Republicana i militants de les seccions territorials que estan més enfrontades amb els representants de JxCat a les seves localitats estan enviant missatges a la direcció del partit perquè sondegi la possibilitat d’arribar a acords amb socialistes i comuns després de les eleccions al Parlament d’aquest diumenge. Aquests acords afectarien un possible pacte de govern i la constitució de la Mesa del Parlament. La direcció d’ERC ha fet arribar a les seves bases el missatge que està oberta a aquestes negociacions però que, en cap cas, està disposada a que els pactes als quals es pugui arribar comportin cedir la presidència de la Generalitat al socialista Salvador Illa.

El col·lectiu Federalistes a Esquerra Republicana ha retuitejat aquest dilluns un article al diari Ara de l’expresident socialista de la Generalitat José Montilla en el qual demana que el PSC i ERC “no deixin passar l’oportunitat de cercar vies d’entesa”. Aquest col·lectiu, que es defineix com “un grup de votants i simpatitzants d’ERC que creiem que una solució federal asimètrica podria donar resposta al conflicte polític”, va retuitejar el dijous passat un article de l’escriptor Sebastià Alzamora al mateix diari en el qual afirmava que “un dels errors reiterats de l’independentisme, en general, ha estat creure –o voler creure, o voler fer creure- que es pot trobar cap sortida al conflicte amb Catalunya i Espanya deixant fora els socialistes i els comuns”. En aquest article, Alzamora també recriminava que ERC hagués firmat el document que va impulsar un grup d’exmembres de l’Assemblea Nacional Catalana que la comprometia a no signar cap mena de pacte de govern amb el PSC. Federalistes a Esquerra Republicana també va discrepar d’aquesta decisió.

Militants i dirigents locals d’ERC vinculats al món sindical també pressionen perquè no es tanqui les portes a un pacte d’esquerres per governar Catalunya els propers anys. Molts membres d’ERC afiliats a UGT, sindicat dirigit per Camil Ros, militant del partit, comparteixen la crida d’aquesta central sindical i de CCOO perquè el nou executiu aposti per polítiques socials, econòmiques i laborals que donin resposta a la crisi sanitària, econòmica i social generada per la pandèmia. I consideren que en aquest executiu hi tenen cabuda socialistes i comuns abans que JxCat.

Al sí d’ERC també hi ha molts militants i simpatitzants dolguts pels insults que han rebut els darrers mesos i anys per part de dirigents del partit que lidera Carles Puigdemont. A Sant Cugat del Vallès, per exemple, no obliden les acusacions de formar part del bloc del 155 que els van llençar des de JxCat quan van pactar el nou govern de la ciutat amb presència socialista descavalcant l’alcaldessa postconvergent Carmela Fortuny. A les xarxes socials, els militants i simpatitzants d’ERC han vist com dirigents destacats de JxCat i també molts usuaris propers a aquest partit els tractaven de “ñordos, traïdors, botiflers o còmplices dels carcellers i repressors socialistes”.

Els partidaris que la direcció d’ERC temptegi la possibilitat d’acords amb socialistes i comuns recorden que Pilar Rahola, portaveu destacada de JxCat, va acusar la formació d’Oriol Junqueras i Pere Aragonès de ser estalinista en una conversa telefònica intervinguda per ordre judicial i que es va fer pública fa unes setmanes. Junqueras i Aragonès insisteixen públicament, però, que no pactaran amb el PSC. Junqueras ha arribar a dir que el seu partit i el dels socialistes són antagònics, afirmació que és difícilment compatible amb el suport que ERC ha donat a l’executiu del socialista Pedro Sánchez en la votació dels pressupostos generals de l’Estat o als governs municipals i comarcals que comparteixen els dos partits. Els republicans partidaris d’un govern d’esquerres assenyalen que el document que tancava les portes a comptar amb el PSC per aquest objectiu no el va firmar el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, si no el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià, fet que interpreten com una manca de convicció en aquest compromís.

(Visited 12.643 times, 1 visits today)

avui destaquem

2 comentaris a “Moviments interns a ERC perquè aposti per un pacte d’esquerres a la Generalitat”

Feu un comentari