Partidisme descarat de periodistes i famosos de TV3 i Catalunya Ràdio durant tota la campanya

Xavier Valls, Jordi Eroles, Pilar Rahola, Empar Moliner, Iu Forn, Arcadi Alibés, Albert Pla, Pere Mas, Roger de Gràcia, Antonio Baños, Toni Soler, Jair Domínguez, Oscar Andreu, Xavier Graset o Albert Mercadé han continuat ignorant el Llibre d'Estil de la CCMA

Cruanyes, Pla, Baños, Alibés, Moliner, Domínguez, Eroles, Andreu, Mas, Rahola, De Gràcia i Valls, periodistes i col·laboradors de TV3 i Catalunya Ràdio, en campanya electoral

Les denúncies per les infraccions del Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per part de molts periodistes i cares famoses de TV3 i Catalunya Ràdio no han modificat el seu comportament i han continuat bolcant missatges polítics a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. EL TRIANGLE va recollir, a l’inici de la campanya, un seguit de piulades a Twitter i d’articles a diversos mitjans fets per aquests periodistes i famosos de les dues emissores de la Generalitat on expressaven opinions polítiques, que en la seva majoria anaven dirigides a desprestigiar el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, la seva opció política i el govern i la judicatura espanyola. Després de la publicació de l’article d’EL TRIANGLE, els comitès professionals de TV3 i Catalunya Ràdio van enviar als més de dos mil treballadors dels dos mitjans un comunicat on recordaven que “si la ciutadania percep els periodistes com a narradors esbiaixats, la percepció de biaix s’estén al mitjà”.

Ni les denúncies d’EL TRIANGLE i de representants dels partits de l’oposició ni el comunicat dels comitès professionals han servit de gaire. Poc es podia esperar, però, de l’efecte d’aquest comunicat intern si es té en compte que no qüestionava la parcialitat del conjunt de la programació dels dos mitjans i que el propi president del consell professional de Catalunya Ràdio, Albert Manyà, s’ha caracteritzat per ser un activista a les xarxes contra els socialistes i a favor del procés.

L’últim episodi que ha portat diversos professionals d’aquests mitjans a criticar públicament Salvador Illa ha estat la filtració feta per TV3 a Nació digital que no s’havia volgut fer una prova d’antígens abans del debat entre candidats celebrat el 9 de febrer. Empar Moliner, col·laboradora diària al Tot es mou de TV3 i al Catalunya migdia de Catalunya Ràdio, ha arribat a insinuar, en un article al diari Ara, que Illa s’havia vacunat en secret. Iu Forn, col·laborador habitual d’aquests dos programes, va titular la seva columna al digital El Nacional “El greu error polític de Salvador Illa”, referint-se a aquesta qüestió. També va fer-ho Tian Riba, tertulià de Tot es Mou i FAQS, també de TV3, en una altra columna a El Nacional.

De tots els periodistes i famosos citats a l’article d’EL TRIANGLE el passat 30 de gener només el presentador del TN vespre, Toni Cruanyes, s’ha abstingut de fer més actuacions a les xarxes socials que posin en qüestió la seva neutralitat i la imatge de TV3. Això no li ha estalviat que molts usuaris de Twitter i Instagram li hagin retret aquests dies que el seu marit, Eugeni Villalbí, es presenta a la llista d’ERC per Barcelona i que és el cap de gabinet de la secretària general del partit, Marta Rovira. A l’Instagram de Cruanyes la seva recomanació del llibre per infants El polsim màgic, de Jordi Cuixart, s’acosta als 7.000 ‘m’agrada’.

Tot l’equip del programa diari dels vespres a TV3 Està passant ha mantingut el to antisocialista, antiespanyol, antimonàrquic i favorable al procés i l’independentisme. El seu director, Toni Soler, ha dedicat dos articles al diari Ara a desprestigiar la candidatura i les opcions d’Illa d’accedir a la presidència de la Generalitat. Al del 31 de gener criticava la proposta del candidat socialista que es passi pàgina als deu darrers anys de procés. Soler l’acabava escrivint “pretendre passar pàgina és una frivolitat i una forma de xantatge. Cal esperar més del PSC”. Està clar que el que ell espera i desitja és que el PSC no presideixi la Generalitat després de les eleccions del proper diumenge. El mateix dia, Òscar Andreu, membre de l’equip d’aquest programa, es veia en la necessitat de puntualitzar Illa a Twitter: “Si això que diu Illa “Sólo hay diálogo y democracia dentro de la Ley” fos veritat, les dones no podrien votar, els gais no es podrien casar, no existiria la jornada de vuit hores, Rosa Parks no hauria passat a la Història, el PSOE i el PP no haurien negociat amb terroristes, etc”. A un històric periodista de la secció d’Esports, Arcadi Alibés, li va agradar una de les piulades d’Andreu on criticava la Junta Electoral per prohibir les expressions “presos polítics” i “exiliats” als mitjans de comunicació públics. Alibés també ha retuitejat aquests dies altres missatges. Un del 3 de febrer que deia que “sobre el 14-F hauríem de patir el rebrot dels que s’han infectat fent cua per votar per correu” i un altre del 5 de febrer on es llegia que “serem independents quan els partits s’alliberin, abans, dels seus odis”.

Jair Domínguez, hiperactiu aquests dies amb dos intervencions diàries a Catalunya Ràdio i una a l’Està passant de TV3, li dedicava un “la puta mare que el va parir” al president de Vox, Santiago Abascal, perquè al cartell d’un acte del seu partit a Figueres s’hi llegia Figueras, i en el  seu llenguatge habitual piulava el 3 de febrer que “a qualsevol país civilitzat el creador de renfe.com estaria penjat cap per avall, escorxat i els seus fills submergits en oli bullent”.

El redactor d’Esports de TV3 Xavier Valls i el presentador del programa Batalla monumental, de TV3 i d’Estat de Gràcia, de Catalunya Ràdio, Roger de Gràcia, no han parat d’exhibir a Twitter la seva manca de neutralitat. Valls, fins i tot, ha retuitejat missatges del candidat de JxCat Carles Puigdemont. Roger de Gràcia comentava amb un “encara falten 9 dies per les eleccions” una notícia on la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, deia que que els governs independentistes han avantposat el procés a la lluita contra la violència masclista i la prostitució. Dimarts, retuitejava una piulada de @gallifantes on s’afirmava que Espanya és “líder mundial en artistes empresonats i segon amb més morts a les cunetes”.

Albert Pla, a una de les seves seccions habituals a El matí de Catalunya Ràdio, s’ha queixat que no pot criticar Salvador Illa perquè si no li retrauran que està parlant en una ràdio pública. En aquest programa, Albert Mercadé era el subdirector quan el dirigia Mònica Terribas. Ara l’han desterrat a la redacció del programa Crims. A Twitter ha acusat Illa de mentir quan parla de Vox i al ministre de Justícia, Fernando Grande Marlaska, de ser culpable de tortures. També s’ha referit a l’exdirigent d’ETA Arnaldo Otegi de forma elogiosa: “Quin tros d’orador”.

Les agressions als simpatitzants de Vox als actes que han fet a Catalunya han estat aplaudides per diversos periodistes i col·laboradors de Catalunya Ràdio i TV3. És el cas de Mireia Boya, exdiputada de la CUP i comentarista del Tot es mou o de Pilar Rahola amb secció fixa en aquest programa. Rahola es va desdir en veure les imatges de les agressions i atacs dels que van rebentar l’acte de Vox a Vic. No així Antonio Baños, que cobra 5.000 euros l’any d’Els matins de TV3 per afirmar coses com que “Osona planta cara als ultra constitucionals” o que “fa temps que ho dic: Borrell és un dels loosers més grans del segle. Tot el que ha fet a la seva vida li ha sortit malament. És maldestre, ignorant i mangui. Ningú no el recordarà quan traspassi. Pobret. Tant d’orgull per tanta irrellevància”. A Mireia Segú, periodista de TV3, li va semblar bé que 73 eurodiputats hagin demanat la dimissió de Josep Borrell i va retuitejar, aquest dimecres, una informació que ho recollia. Jordi Eroles, redactor de la secció de Política de TV3, només ha retuitejat aquests dies dues declaracions de candidats a presidir la Generalitat. Les dues de Laura Borràs, de JxCat.

L’última bala de la campanya de TV3 i Catalunya Ràdio contra la candidatura de Salvador Illa i a favor de les opcions independentistes la jugarà la nit d’aquest dissabte el programa FAQS. El dirigeix Pere Mas, amb un llaç groc al seu perfil de Twitter perquè no hi hagi dubtes de quin peu coixeja. Diumenge passat va retuitejar dues piulades. Una del periodista Quico Sallés, col·laborador del FAQS: “És curiós això del “passar pàgina”. Si hi ha voluntat de passar pàgina que indultin ja els presos polítics i retirin les acusacions, no? Com deia el president Montilla…”. L’altra, d’Aleix Sarri, assessor de Carles Puigdemont al Parlament europeu: “Van aplaudir l’a por ellos. Justificat la presó. Insultat l’exili. Celebrat cada recurs de la fiscalia i cada auto del jutge Llarena. Callat sobre la violència policial. Legitimat la sentència del Suprem. Assumit la ideologia de Vox. Per això els defensen”.

En aquest FAQS, Pilar Rahola hi té una secció fixa, amb un debat amb un altre contertulià. Si també hi participa en aquesta vigília electoral arrodonirà les dues hores de presència en directe a TV3 durant la campanya electoral, un temps que no computa per JxCat, partit al qual defensa aferrissadament en totes i cada una de les seves intervencions.

(Visited 8.846 times, 1 visits today)

avui destaquem

3 comentaris a “Partidisme descarat de periodistes i famosos de TV3 i Catalunya Ràdio durant tota la campanya”

  1. M’agradaria compartir un tret de l’educació que rebut per part de mon pare, ell insistia en que llegís el diari, durant molts anys era un ritual i no faltava mai a la seva rutina de dia a dia, al quiosc, a gastar aquelles 100 pessetes i després l’euro, per comprar el Diari. Ell m’obligava a llegir els titulars, el molt puta (perdoneu que sigui ordinari però no tinc estudis) sabia que alguna notícia em cridaria l’atenció i llegiria l’article sencer… Recordo el dia que emocionat va anar a comprar el Ara en la seva primera edició, esperant trobar un diari sèrio i imparcial… Altre cop decebut…. Ho comento perquè s’ha de ser molt valent per ser periodista i jutjar la imparcialitat dels vostres col.legues… Si ho feu us felicito, potser estic errat, provaré de llegir-vos i si no es així demanaré perdó, però…. “nos estan embaucando!!!!”, TOTS sou igual, així que feu la vostra feina i deixeu els demés en pau, Salut!!

    Respon
  2. No m’agrada posar etiquetes peró, a tots aquests periodistes i “famosos” que amb tant entusiasme intenten convèncer de les meravelles del “seu partit” a tothom que els escolta a Catalunya-ràdio o a TV3. Aquesta publicitat la trobo patètica. Crec que els catalans indecisos ja no tenen cap dubte: “hem de votar el partit que ha rebut les crítiques més ferotges, d’aquells que ens volen fer creure les mentides dels seus “amics i protegits”. No sé si tots aquests “palmeros i taloneros”, els sobra mediocritat i els falta intel.ligencia.

    Respon

Feu un comentari