Puigdemont usa una empresa d’Estònia per promoure el vot independentista a les xarxes socials

Més d’un milió de catalans han rebut a les seves pàgines d’Instagram i Facebook propaganda feta per JxCat des de Bèlgica per Jaume Cabaní, l’informàtic de l’ex-president, fent servir paradisos fiscals per amagar-ne l’origen

Carles Puigdemont, al perfil de Twitter de Catalitza en una entrevista publicada a Vilaweb

Més d’un milió de catalans han vist com a les seves pàgines de Facebook i Instagram apareixia una publicitat pensada per convèncer-los que votin opcions independentistes el pròxim dia 14. Es tracta d’una sèrie de preguntes encadenades automàticament a partir d’una primera imatge on es veu un grup de persones amb banderes estelades, la pregunta: “Per reactivar el procés, votaràs?”, i les opcions: “passo”, “dubto” i “voto”. Al darrere d’aquesta publicitat hi ha una empresa ubicada a Estònia, controlada per Jaume Cabaní, enginyer informàtic de confiança de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a qui ha organitzat els serveis digitals i d’influència a les xarxes al palauet on viu, a Waterloo, a Bèlgica.

Les preguntes encadenades aboquen inevitablement a votar per una opció independentista, es contesti el que es contesti. En tractar-se de publicitat política, qui la fa s’ha d’identificar, segons les normes vigents a Facebook. Per això, s’ha de mostrar qui la finança. És Superem el 50, que fa al·lusió al 50% dels vots al qual aspiren les opcions independentistes a les pròximes eleccions. La pàgina vinculada a l’anunci és Votar o No Votar i es va crear el 14 de gener passat. Aquest dimarts 9 de febrer tenia 154 seguidors i entre les seves interpel·lacions als que hi accedeixen hi diu, per exemple, “perquè votar, si Madrid acaba decidint-ho tot?”.

Diana F., una usuària de Twitter que ha investigat l’origen d’aquesta publicitat i que al seu perfil diu que “a vegades faig de hacker”, va descobrir que el dia 7 de febrer, qui s’amaga darrere d’aquesta pàgina s’havia gastat 3.679 euros en més de 84 anuncis que s’havien mostrat a més d’un milió de persones. A més, assegurava que aquestes dades augmentaven a un ritme del cent per cent diari. I es feia una pregunta: qui està gastant tants diners per fer publicitat electoral independentista amb una pàgina fantasma creada fa tres setmanes? La resposta obliga a mirar qui hi ha darrere el web superemel50.cat. En buscar aquesta adreça apareix la imatge d’una persona darrere unes reixes i la inscripció: “Per fer sortir els presos! votaràs?”. I novament la disjuntiva entre “passo”, “dubto” i “voto”. La política de privacitat d’aquest web revela que el propietari és una empresa que es diu Catalitza CSR MTÜ.

Diana F. ha trobat Catalitza CSR MTÜ al registre mercantil d’Estònia i ha descobert que hi està donada d’alta com una societat sense ànim de lucre, integrada en una altra empresa que es diu Comistar. I resulta que Comistar és una empresa suïssa amb seu als Estats Units, Finlàndia, Estònia i la mateixa Suïssa, que es dedica a la creació de societats, estratègies financeres, gestió de taxes i impostos, finançament i criptomonedes. És a dir, una societat pantalla en un paradís fiscal.

Al registre mercantil d’Estònia hi consta que el propietari de Catalitza és Jaume Cabaní. Cabaní va fundar juntament amb Josep Maria Matamala (Jami), íntim amic i company d’aventures belgues de Carles Puigdemont, la fundació CatGlobal ASBL, per donar suport econòmic a l’expresident de la Generalitat i al seu Consell de la República.

Diana F. acaba el seu fil de Twitter fent-se unes quantes preguntes: Jaume Cabaní, mà dreta de Puigdemont, està pagant milers d’euros per intentar influir en el vot del 14-F cap als partits independentistes? És legal que una empresa estrangera (Catalitza) financi campanyes electorals en un altre país? D’on surten aquests diners? Del Consell de la República? Si només van recaptar 91.000€, aleshores d’on estan sortint? Per què Jaume Cabaní ho amaga tot en pàgines anònimes, empreses pantalla a l’estranger i en paradisos fiscals? Per què no vol donar la cara?

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides