Puigdemont s’apunta als retrets d’eurodiputats decebuts amb Borrell pel seu viatge a Rússia

L'Alt Representant de la UE ha defensat el seu viatge a Moscou, on el ministre rus d'Exteriors va relacionar els presos del procés amb l'opositor rus Navalni

Josep Borrell

Populars, liberals i ultraconservadors han retret avui en sessió parlamentària europea a l’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, la visita a Rússia de la setmana passada. El socialista ha comparegut després que una cinquantena d’eurodiputats demanessin la seva dimissió.

En la seva intervenció inicial, Borrell ha defensat el viatge i ha alertat que el Kremlin intenta “dividir” la UE. També ha obert la porta a imposar més sancions a Rússia i ha fet una crida als estats de la Unió Europea per actuar amb unitat.

En la seva visita a Moscou, Borrell va demanar al ministre d’Exteriors rus, Serguéi Lavrov, la posada en llibertat del líder opositor rus, Alexéi Navalni i una “investigació transparent” sobre les causes de l’enverinament que va patir el mes d’agost.

A la demanda de Borrell, Lavrov va respondre que “els líders independentistes catalans són a la presó per organitzar un referèndum, una decisió que la Justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i Bèlgica van fallar en contra”. El ministre d’Exteriors rus va afegir que, malgrat el que ha passat “amb els catalans enjudiciats”, “Espanya ha defensat el seu sistema judicial i ha demanat no dubtar de les seves decisions. Això és el que volem que faci Occident en termes de reciprocitat amb el cas Navalni”.

Una de les intervencions més dures de la sessió europea d’avui l’ha protagonitzat l’eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, qui ha demanat a Borrell que dimiteixi. “No pot anar pel món amb receptes que no s’aplica”, ha dit. El president a l’exili ha aprofitat la situació per etzibar que l’existència dels presos danya la “credibilitat” de la UE com a defensora de la llibertat.

Juntament amb Puigdemont, una cinquantena d’eurodiputats més han reclamat el cap de Borrell per causar “greus danys a la reputació de la UE” amb la seva reacció a la roda de premsa i a l’expulsió de tres diplomàtics europeus. També li han retret haver anat a Moscou per “iniciativa pròpia” i han titllat el viatge d'”humiliant”.

Durant la rèplica, Borrell ha assegurat que no té “cap sentit” el paral·lelisme que va fer el ministre rus entre Navalni i els presos independentistes, i ha afegit: “Estan fent campanya lliurament a Catalunya”.

(Visited 228 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari