Les enquestes electorals “ressusciten” el dimitit Emili Rousaud

El sondeig teòricament més fiable fins ara inclou l'exdirectiu entre els candidats

Emili Rousaud

Els pronòstics sobre el resultat de les eleccions a la presidència del FC Barcelona sempre han estat incerts i poc fiables, fins i tot aquells que semblen haver estat realitzats per professionals del sector i amb unes certes garanties. Les enquestes, aquesta vegada, s’han convertit en un aparador de la confusió a conseqüència de l’anacronisme que, al FC Barcelona, produeix el vertigen de la seva pròpia capacitat per a canviar de decorat, sensacions i actualitat, a vegades fins a diversos cops al dia. 

De fet, ha succeït que en un sondeig realitzat per a calibrar les possibilitats dels tres candidats finalistes, Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa, el diari degà de la premsa esportiva, Mundo Deportivo, ha inclòs un dels eliminats, Emili Rousaud, a conseqüència de la mecànica emprada per a la seva realització.

La credibilitat de la seva publicació aquest diumenge passat, 24 de gener, ha estat posada lògicament en dubte i no ha faltat qui, a més, hagi apuntat sospites sobre una certa adulteració dels resultats i d’una intencionalitat poc clara. En qualsevol cas, més enllà del fet sorprenent, la inclusió d’Emili Rousaud va produir tal efecte que l’enquesta va ser ràpidament retirada de la home del diari.

La causa aparent no va ser una altra que haver realitzat les preguntes, a uns 400 socis, durant el període comprès entre els dies 11 i 14 gener, coincidint amb el recompte de les paperetes. Com que Emili Rousaud les va lliurar suposadament a temps, en forma i amb una xifra una mica superior a les exigides, els enquestadors van realitzar la seva labor com si hagués passat el procés de validació de les signatures.

No obstant això, no va anar així. Ja és notori i conegut que va retirar la seva precandidatura abans de quedar retratat com un trampós per la Junta Electoral, provocant en aquest cas una conseqüència imprevista. Va faltar previsió i informació. L’objectiu de l’enquesta era ser publicada el dia 21 de gener, a tres dies de les eleccions, previstes inicialment per al 24 de gener. 

No es va tenir en compte, o no es va voler tenir en compte, que les eleccions no s’anaven a celebrar per culpa del confinament perimetral i que no existia gens ni mica de pressa per a completar la segona part d’un sondeig que ja havia estat reprovat per algun dels candidats, publicat el dia 2 gener passat.

Joan Laporta apareixia, destacadament, com a guanyador clar de les eleccions, seguit de Víctor Font. En canvi, tres dels aspirants, Emili Rousaud, Agustí Benedito i Xavi Vilajoana, superaven Toni Freixa, qui, a l’hora de la veritat, ha estat el tercer candidat, sòlidament validat, per sobre dels altres, contra tots els pronòstics, i sense haver invertit en publicitat, comptant únicament amb l’arrelament social i el fet d’haver mantingut determinades constants de serietat i respecte als valors de la institució.

La diferència entre el rànquing determinat per l’enquesta i la realitat va deixar bastants dubtes sobre si l’error era atribuïble a les dificultats en el procés de realització, a la mostra de tot just 200 socis, o si el sondeig tenia com a propòsit influir en l’opinió pública a favor d’un aspirant i en contra d’un altre. En qualsevol cas, Emili Rousaud apareixia com el tercer, després de Joan Laporta i de Víctor Font en la primera enquesta i va ser Emili Rousaud el curiós precandidat ‘ressuscitat’ en la segona per motius que escapen a tot raonament estadístic i periodístic conegut.

(Visited 95 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari