La pandèmia acumula ja 173.000 catalans en situació d’ERTO

El govern espanyol ha pactat la quarta pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació

Es multipliquen els ERTO a Catalunya

El degoteig dels ERTO no s’atura. Catalunya va tancar l’any 2020 amb 497.611 persones a l’atur, un 28,21% més que en aquestes mateixes dates l’any passat. La pandèmia ha destruït més de 75.000 llocs de feina i 109.487 persones s’han sumat a les llistes de l’atur l’últim any, a més de 172.735 persones que, encara que tècnicament no són aturats, no treballen perquè estan inclosos en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Aquest és el balanç que deixa l’impacte de la pandèmia en el mercat laboral.

Malgrat que a començament d’any ja es debilitava el mercat laboral, la covid-19 va disparar els indicadors. Catalunya tenia al febrer de l’any passat, just abans de l’esclat de la pandèmia, 395.214 aturats registrats, és a dir, la pandèmia ha abocat a l’atur 102.397 persones. L’atur, per tant, s’ha disparat un 20,5% des de l’últim mes abans de l’inici de les restriccions.

Recentment, empreses com AXA PARTNER, Girbau i Italco -que vol tancar la planta de Sant Quirze del Vallès-, entre altres, s’han sumat a la llarga llista d’empreses que han agafat, per diferents raons, la via dels ERTO. Tot i entendre que en molts casos les regulacions temporals d’ocupació són l’única sortida a la crisi de la pandèmia, els sindicats s’oposen a l’abús de la fórmula, com en els casos esmentats.

D’altra banda, el govern espanyol, la patronal i els sindicats han acordat aquesta setmana la quarta pròrroga dels ERTO per la covid-19. L’acord prolonga els ajuts per a aquests expedients fins al 31 de maig, prioritza els recursos per a una llista de sectors concrets i manté les prestacions d’atur intactes per a aquells treballadors que es mantinguin en ERTO. Més de 700.000 persones es troben actualment a Espanya en un expedient de suspensió.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides