El ‘pool’ d’associacions d’Eliseu Climent supera el milió d’euros en ajuts de la Generalitat el 2020

Acció Cultural del País Valencià ha rebut 650.000 euros per pagar la hipoteca anual del seu local a més de 265.000 euros que li ha concedit Presidència mentre la Fundació Eiximenis n’ha ingressat 70.000

31/10/2020. València, OCCC. 49 PREMIS OCTUBRE. Acte de lliurament en l'estat de pandèmia per Coronavirus. Parlament de l'editor Eliseu Climent que llegeix carta de Jordi Cuixart, president d'Omnium Cultural i Federació Llull, des de la presó de Lledoners. Fotos: PRATS i CAMPS

Eliseu Climent llegeix una carta de Jordi Cuixart als Premis Octubre 2020

El Departament de Presidència de la Generalitat va concedir els dies 6 i 26 d’octubre dos ajuts a fons perdut a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) de 649.206,55 euros i 265.000 euros, respectivament. El primer és una quota més de la hipoteca pel local El Siglo, que va adquirir ACPV i que ve finançant el govern català des de l’any 2004. Aquest acord és una de les herències més feixugues i estranyes que va deixar Jordi Pujol als governs de la Generalitat posteriors a la seva retirada i que cap d’ells ha gosat trencar. Els 265.000 euros del segon ajut són pel “finançament de les activitats de l’associació durant el 2020”. A més, altres entitats de l’òrbita d’ACPV o directament dirigides per Eliseu Climent, un dels seus fundadors i de la qual en va ser primer secretari general i després president, han rebut també desenes de milers d’euros en ajuts diversos. En total, aquest pool d’entitats ha arreplegat més d’un milió d’euros de la Generalitat i altres administracions catalanes.

Al web de Transparència d’ACPV encara no hi figuren les dades corresponents a l’any 2020. Les del 2019 recullen 265.000 euros d’una subvenció estructural de la Generalitat, a més de la quota corresponent pel pagament de la hipoteca del local de l’entitat, 17.000 euros de la Diputació de Girona, per “contribuir a la projecció de la llengua i la cultura catalanes” i 30.000 euros de l’Ajuntament de Barcelona, per finançar el projecte “Barcelona i València, lligams culturals”. També hi ha subvencions de la Generalitat valenciana i dels ajuntaments de València, Ontinyent i Betxí. Els ajuts que rep d’administracions valencianes no representen ni la quinzena part dels diners que li arriben des de Catalunya.

Els premis Octubre, que organitza l’editorial Tres i Quatre, propietat de Climent, també reben ajuts directes del govern de la Generalitat de Catalunya. L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural ha finançat aquest 2020 amb prop de 13.000 euros l’edició del 2019 i és de suposar que haurà dedicat una partida similar a la del 2020. La beneficiària ha estat la Fundació Francesc Eximenis, que forma part d’aquest entramat d’associacions. La darrera edició d’aquests premis es va celebrar el 31 d’octubre a la sala d’actes del local la hipoteca del qual paga la Presidència de la Generalitat catalana, que porta el nom de Centre Octubre de Cultura Contemporània. Al final de l’acte, Eliseu Climent va llegir una carta que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, havia enviat i on afirmava que “els premis, com l’editorial i la llibreria, són mirall d’uns països que no renuncien a res”.

La Fundació Francesc Eximenis ha rebut 47.000 euros del Departament de la Presidència en la convocatòria d’ajuts pel “desenvolupament d’iniciatives de periodisme i enfortiment de l’espai català de comunicació” i 10.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya per un “reportatge monogràfic edició en català anuari The Economist”. Total, uns 70.000 euros procedents del govern català.

El Departament de Cultura també ha fet una petita aportació econòmica a l’editorial Tres i Quatre comprant-li llibres de Josep Maria Sagarra per valor de 2.307 euros. Una altra entitat valenciana que ha rebut finançament d’administracions catalanes és l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga, del qual Eliseu Climent n’és secretari. El 31 de juliol, la Diputació de Girona li va adjudicar la compra de 221 exemplars del llibre “La Governança Local a l’Euroregió de l’arc mediterrani” per prop de 15.000 euros.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “El ‘pool’ d’associacions d’Eliseu Climent supera el milió d’euros en ajuts de la Generalitat el 2020”

  1. Encara gràcies que hi hagi gent com l’Eliseu que defensi la cultura catalana al País Valencià. No seria més honest descobrir tots els “tejemanejes” de les grans companyies espanyoles? Quina llàstima tant autoodi en aquesta publicació,que tanta cosa bona podria fer.Sempre atacant els quatre gats que malden per impedir la desaparició del català,malgrat tot

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.