AMAGANT A THUBTEN WANGCHEN DELS NEGOCIS XINESOS

Laporta no va donar visibilitat a la visita del líder tibetà al Camp Nou ni a les seves reivindicacions de llibertat

Al març de 2008, la junta de Joan Laporta va ocultar perversament la presència en la llotja del líder espiritual tibetà  Thubten  Wangchen, una visita destacada que, no obstant això, no va tenir el menor reflex en els mitjans oficials del club.

Malgrat les mostres personals de solidaritat i simpaties cap a  Wangchen, el club no va fer esment ni va tenir interès a projectar cap a l’exterior un gest de tal calibre, la qual cosa es va interpretar per descomptat com la voluntat del club de no pertorbar les seves bones relacions ‘xineses’ tant per la imatge dels seus patrocinadors com pels propis negocis que el Barça manté en aquell país, on s’explota comercialment una pàgina web oficial del FC Barcelona en xinès. 

La personalitat captivadora de Wangchen, monjo director de la Casa del Tibet a Barcelona i home de confiança del Dalai Lama, va causar un profund impacte en tota la directiva i convidats, encantats de saludar i conversar amb ell, transmetent-li a més les seves simpaties per la causa de la llibertat tibetana que tant ha defensat. Banderes del Tibet, que curiosament dibuixa franges de color blaugrana convergents en un gran sol central, van aparèixer en algunes zones de l’estadi durant el partit Barcelona-Valladolid, així com una pancarta que demanava acabar amb el ‘genocidi’ xinès al Tibet -que va ser retirada en la primera part- coincidint amb aquesta visita tan significativa. 

Segons va transcendir va ser va rebre també per part del president Joan Laporta amb reiterades mostres d’ànim i de suport als ideals de llibertat tibetans, acceptant de  Wangchen un llibre, ‘L’Art de la Felicitat’, signat pel Dalai Lama en persona, així com una bandera tibetana. Laporta es va posar també el ‘kata’, peça blanca al voltant del coll que li va ser oferta en senyal de respecte.

Al marge d’aquestes mostres de simpatia personals i promeses de futura col·laboració, el suport institucional no ha anat més enllà, perquè el propi club s’ha reservat, amb tota la discreció possible, de publicar en els seus mitjans oficials cap informació respecte d’aquesta visita tan especial i d’un gest que el propi  Wangchen ha qualificat de “valent”. De fet, el departament de protocol del FC Barcelona no va incloure la presència de Wangchen en la llista de convidats oficials a la llotja. 

Aquesta directiva manté oberta una expectativa permanent de negocis amb la Xina, on el Barça va disputar dos partits l’estiu passat, a més d’un portal web i un passat en el qual a punt va estar de lluir Pequín’08 com  sponsor de la samarreta. El mateix president blaugrana, acompanyat dels vicepresidents Ferran Soriano i Marc  Ingla, van viatjar a Pequín per a intentar tancar l’acord sense aconseguir-lo finalment en un dels episodis més foscos de la gestió d’aquesta junta directiva.

L’FC Barcelona va subscriure posteriorment contractes d’explotació amb les empreses  Titan  Sports,  Sports  CN i  Eurosoccer. Titan  Sports va signar el desenvolupament d’una revista exclusiva del Barça en xinès que es  distribueix amb la revista  Weekly Soccer amb una tirada de 250.000 exemplars a la setmana. A més, l’FC Barcelona té una presència garantida en tots els mitjans  Titan amb espai gratuït per a  sponsors, espai per a comunicació amb els socis i exemplars gratuïts per a socis i afeccionats del FC Barcelona a la Xina.

Titan  Sports era llavors la major editorial d’esports de la Xina. La companyia tenia el suport de  MIH  Group a Sud-àfrica (NASDAQ).  Titan  Sports elaborava un diari amb una distribució de 1,5 milions exemplars i una revista, Soccer  Weekly, de 80 pàgines amb una distribució de 250.000 exemplars a la setmana. Aquestes dues publicacions dominaven els mitjans esportius de la Xina amb un 80% i un 60%  del mercat, respectivament, segons la web del FC Barcelona.

Per part seva,  Sports  CN, amb dos milions de visitants al dia, també potenciava la marca Barça a la Xina amb el desenvolupament d’un portal d’Internet exclusiva del Barça en xinès. L’acord anunciava importants ingressos per al club i multiplicar per 10 el trànsit actual del lloc web a la Xina, amb la perspectiva d’augmentar en un 15% el trànsit total del lloc web del FC Barcelona.

El juliol de 2006 també es va signar un contracte amb Tiger  Beer, cervesa de la Companyia Cervesera Àsia  Pacific per tres anys;  l’Àsia  Pacific dominava territoris de distribució en  Cambodia,  Thailandia, Vietnam, Laos i  Cambodia; per mediació d’aquest contracte  obtienía permís per a fer anuncis promocionals amb jugadors del Barça, promocions amb entrades i viatges més entrada. També s’estipulaba una presència fixa en viu i en directe en terres asiàtiques. I a l’agost de 2007 es va anunciar que al maig de 2008, a mediats més en concret, es jugaria un ‘bolo’ a Vietnam i s’inauguraria una escola de futbol. 

Era clar que un posicionament públic, ni que fora expressant l’hospitalitat i cordialitat d’un club com el Barça que defensa la llibertat d’expressió i els valors elementals de la democràcia, cap a un representant del  Tibet, poda irritar a la poderosa xinesa. Laporta va preferir amagar covardament a  Thubten  Wangchen abans que posar en risc aquests contractes xinesos amb organitzacions i empreses susceptibles d’irritar-s’amb una picada d’ullet barcelonista a favor de les reivindicacions d’un poble com el tibetà, oprimit pel totalitarisme xinès.

Precisament un dels missatges  que el líder  Wangchen va tractar de transmetre als barcelonistes va ser la de convidar a la manifestació pacífica convocada davant de l’ambaixada de la Xina a Madrid per a forçar el diàleg amb el Dalai Lama al qual la Xina s’oposava. El capità barcelonista Carles Puyol era i continua sent un actiu defensor de la causa del Tibet participant en diferents activitats per la seva amistat personal amb  Thubten  Wangchen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides