Catalunya tanca el 2020 amb gairebé 500.000 persones a l’atur

El 87,6% de la nova contractació signada al mes de desembre és temporal i recau sobretot en els més joves

Oficina atur
Oficina atur

Catalunya tanca el 2020 amb gairebé 500.000 persones a l’atur, xifra que evidencia les conseqüències nefastes pel mercat de treball i l’economia resultants de la pandèmia que estem vivint, segons denuncia en un comunicat el sindicat CCOO.

Comissions alerta que els col·lectius més dèbils són els més fortament castigats, sobretot els joves, que o bé se’ls ha expulsat del mercat de treball o se’ls ha contractat en les condicions més fràgils i inestables. El sindicat també apunta que l’escassa contractació d’aquest mes, que ha fet front a la companya de Nadal de la manera més incerta, ha estat sobretot temporal. Així, segons CCOO, el 87,6% de la nova contractació signada al mes de desembre és temporal i recau sobretot en els més joves.

Segons CCOO, la situació reclama de polítiques amb dotació pressupostària per fer front a la desastrosa situació que pateixen tant les persones treballadores com les empreses i sectors d’activitat més castigats. I, afegeix en sindicat que cal garantir els espais de Diàleg Social per trobar una sortida consensuada a aquesta crisi sense precedents i calen polítiques d’ocupació que garanteixin l’accés a una ocupació o a una prestació dignes.

En el comunicat de CCOO es destaca que el mes de desembre de 2020 deixa una xifra de 497.611 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el que significa un increment interanual del 28,2% (109.487 aturats i aturades registrats més que fa un any).

A Espanya són 3.888.137 les persones que romanen desocupades, amb un augment del 22,9%. Respecte al mes anterior, l’atur registrat presenta un increment de 12.863 persones aturades (2,7 més). La població menor de 25 anys registra un increment d’11.724 joves sense feina (43,2%) respecte a l’any anterior, i fa que a Catalunya hi hagi un total de 38.889 joves que cerquen feina sense èxit. Respecte al novembre, l’atur juvenil ha crescut en un 2,3% i 862 joves sense feina més.

La nota de CCOO conclou que respecte el desembre de 2019, ha augmentat el nombre de persones aturades en tots els sectors. Els serveis encapçalen l’augment en un significatiu 30% i 84.427 persones desocupades més, la construcció ho fa en un 25,5% i 7.813 persones més, i la indústria en un 16,5% més i 7.200 persones a l’atur. L’agricultura incrementa en 2.795 persones desocupades més, el que significa un augment destacat del 34,2%. Respecte al mes anterior, tots els sectors econòmics incrementen les xifres d’atur. La construcció és el sector que ho fa amb més intensitat, concretament, en un 5,1% i 1.851 persones desocupades. La indústria ho fa en un 3,3% i 1.601 persones i els serveis en un 2,5% i 8.792 persones sense feina més. L’agricultura ha augmentat l’atur en un 0,1% i 10 persones.

Pel que fa a l’atur per sexes, les dones representen el 54,8% del total de persones desocupades. El comportament per sexes ha estat diferent, des de l’inici de la pandèmia, en tant que els homes han incrementat l’atur en un 32,5% respecte al desembre de 2019 i les dones ho han fet en un 24,9%. Respecte al mes de novembre es pot veure com els homes incrementen l’atur en un 3,5% i les dones en un 2%.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.