EL TRIANGLE localitza Giorgio Mikadze, home de confiança de Joan Laporta

Aquest ciutadà georgià va ser condemnat per narcotràfic i després va ser el responsable de la recaptació de les taquilles del Camp Nou

GRAFCAT5281. BARCELONA, 30/11/2020.- El expresidente del FC Barcelona Joan Laporta durante la presentación este lunes de su candidatura a la presidencia del club catalán, diez años después de concluir su primera etapa como presidente azulgrana. EFE/Alejandro García.

Joan Laporta i Giorgio Mikadze

EL TRIANGLE ha aconseguit una entrevista exclusiva amb Giorgio Mikadze, l’exnarcotraficant que va ser fitxat pel FC Barcelona de Joan Laporta el 2007 per fer tasques de seguretat i de recaptació dels diners de les guixetes i del Museu. El lloc de l’entrevista és Zurich, a Suïssa, on Giorgio Mikadze resideix des de fa uns quants anys.

“Sí, és veritat que estava ficat en el narcotràfic. Vaig ser condemnat el 2003. Fa molt temps, no? Ara ja no em dedico a la delinqüència. Faig negocis nets”, ens explica Mikadze. Giorgio Mikadze, oriünd de Tbilissi  (Geòrgia), va venir a Barcelona a mitjans dels anys noranta. No vol comentar amb quin propòsit va arribar a Catalunya. “És mentida que vaig venir amb la màfia georgiana o russa. Vaig ser desvinculat de l’operació Vespa, no he tingut res a veure amb Tariel Oniani i la seva organització. Només els conec pel que he llegit en la premsa sobre ells”, diu.

Tariel Oniani, vor v zakone, que significa capo di tutti capi en l’argot de la màfia russa, està complint condemna a Rússia per haver encapçalat una organització mafiosa, amb tentacles a Catalunya. En un altre judici a Barcelona, del maig del 2019, van ser condemnades 14 persones membres de l’organització de Tariel Oniani, acusades d’haver participat en el blanqueig de diners amb l’ajuda d’advocats i polítics catalans, entre ells Eduard Planells, antic subdelegat del Govern a Barcelona.

El 19 de setembre del 2000 és un dia que Giorgio Mikadze no oblidarà mai. En una casa de l’autovia de Castelldefels, a prop d’on hi ha el restaurant La Pava, Giorgio i un soci seu georgià, juntament amb un grup de colombians, estan processant peces de roba impregnades de cocaïna que han arribat en maletes des de Colòmbia. De sobte algun component químic explota i es cala foc a la casa-laboratori. Giorgio Mikadze, Zaza Gongadze i Rubén Darío Ruiz surten socarrimats de la casa en flames i fugen en un Opel Corsa. Aconsegueixen endur-se 2,5 quilos de cocaïna. Van ser detinguts als voltants de l’estació de Castelldefels. En el posterior escorcoll de la casa, els Mossos d’Esquadra van trobar peces impregnades amb cocaïna i material químic suficient per extreure desenes de quilos de cocaïna. Segons la investigació policial el laboratori feia anys que funcionava.

El gener del 2003 són condemnats, juntament amb Giorgio Mikadze, els ciutadans colombians Lisimaco Cubillos, Daisy Cardona i Rubén Ruiz, i el ciutadà georgià Zaza Gongadze, a nou anys de presó cadascun. Durant l’estada a la presó, l’esposa i els fills de Giorgio Mikadze viuen còmodament en un apartament al barri de la Bonanova de Barcelona.

El mateix any del judici, el juny, Joan Laporta es converteix en president de FC Barcelona. El contacte entre Giorgio Mikadze i Joan Laporta no es va truncar amb la sentència per narcotràfic. Mes aviat el contrari. Després d’entrar com a president de FC Barcelona, Joan Laporta fitxa Manana, l’esposa de Giorgio Mikadze, com a secretària. “La contractació de Manana pel FC Barcelona no va tenir res a veure amb mi ni la meva condemna. Ella va aconseguir aquesta feina pel seu compte”, assegura Mikadze.

A la fi del 2006, Giorgio Mikadze surt de la presó, on havia estat tancat des del setembre del 2002. Havia complert la meitat de la condemna i amb la rebaixa per bona conducta va sortir en llibertat vigilada després de quatre anys i mig. Poc després, és fitxat per Joan Laporta per treballar al club més gran del món. És una ajuda a la reinserció de presos admirable per part de Joan Laporta. Treballa en la recaptació de diners a la secció de taquilles i també al museu del FC Barcelona.

“Crec que Laporta em volia ajudar perquè la meva esposa treballava a club. I em va oferir un contracte fix allà. Ho va fer perquè és amic de la família”, diu Mikadze. Es nota que és un tema sensible i no vol aprofundir gaire en els motius de la seva contractació pel FC Barcelona.

Acabem l’entrevista preguntant-li per altres persones del cercle de Laporta i Mikadze. Per l’actitud de Mikadze, dedueixo que és un tema summament incòmode. Li ensenyo correspondència per correu electrònic entre Berth Milton i Joan Laporta, i una altra correspondència entre Berth Milton i Manana Giorgadze. “D’altres amics de Joan Laporta no en puc parlar gaire, només et puc dir que Berth Milton era una persona important per a Laporta. Van fer negocis junts”, conclou Giorgio Mikadze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides