Parles català?

Des de fa mesos, després de llevar-me baixo al carrer a buscar un bar obert on em posin un cafè, una aigua i un entrepà per endur a casa. Un d’aquests dies de Nadal vaig baixar, vaig repetir l’operació i de tornada cap a casa vaig veure com un home se m’acostava. Vaig frenar el meu ritme i vaig canviar la direcció de les meves passes però ell va seguir-me fins que es va posar davant meu.

Parles català? – em va preguntar

Era negre com jo sóc blanc. La pregunta em va deixar sobtat. Potser es pensava que jo era estranger i que no l’entendria? Em va dir –en català- que vivia a Girona i que acabava d’anar a l’hospital perquè tenia un problema en un ull. Em va ensenyar l’ull esquerre. No hi vaig veure res d’especial. Volia diners. O volia menjar. Em va dir que no havia menjat res. Jo duia l’entrepà en una bossa de reciclatge de paper que sempre aprofito en aquests viatges matiners però ni me’n vaig adonar que potser la resposta més justa hauria estat donar-li l’entrepà. Jo tenia una mà ocupada amb el got de cartró de cafè. Amb l’altra mà vaig treure’m de la butxaca el moneder i vaig fer caure totes les monedes que hi duia. Una misèria. No arribava ni a un euro. Li vaig donar i vaig demanar-li excuses per haver de marxar. No tenia una pressa especial però vaig fer veure que sí.

Ànim! – vaig encertar a dir-li mentre m’allunyava

Abans de la pandèmia, probablement m’hauria entretingut a parlar amb ell per descobrir detalls de la seva peripècia personal. Potser, fins i tot, per entendre què li passava a l’ull i perquè un senegalès que parlava català amb accent de Girona havia anat a petar a un hospital de Barcelona. I li hauria donat l’entrepà. L’altre dia, però, tenia pressa per treure-me’l del damunt. L’home portava mascareta però vaig pensar que si no tenia diners per comprar menjar menys en tindria per renovar-se-la sovint.

Total, que vaig tornar a casa amb una certa frustració, el cafè menys calent, una mica més de mala consciència i amb aquella interpel·lació sonant-me per dins: Parles català?

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides