Els espais de debat de Catalunya Ràdio són cosa de tres: ‘El Nacional’, ‘El Món’ i ‘Naciódigital’

Els representants dels portals digitals independentistes a les tertúlies de l’emissora pública multipliquen per 4,5 el nombre dels que pertanyen a portals que no ho són

Tertúlia al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Montserrat Nebrera, Jordi Cañas, Joan B.Culla i Jaume Roures

Tres mitjans digitals independentistes acaparen les tertúlies i els espais de debat i comentari polític de Catalunya Ràdio. Un estudi realitzat per El TRIANGLE d’aquests espais als programes El matí de Catalunya Ràdio, Catalunya Migdia, Estat de Gràcia, Catalunya nit i El Club de la mitjanit, detecta que, els anys 2019 i 2020, El Nacional, El Món i Naciódigital hi han aportat 32 comentaristes. Altres mitjans digitals independentistes que també hi tenen representants són: La Mira (4), Públic (4), La República (3) i Vilaweb (2). En total, hi ha 45 tertulians i comentaristes de portals independentistes front a set de portals que no són. La proporció és, doncs, de 4,5 a 1.

El Nacional és el mitjà digital que més representants té en aquests espais, com ja passa a TV3, segons la primera part d’aquest reportatge publicat per EL TRIANGLE. A TV3 el segon portal amb més representació és El Món però a Catalunya Ràdio queda per darrere de Naciódigital. Hi ha dotze tertulians d’El Nacional, onze de Naciódigital i nou d’El Món.

El director d’El Nacional, José Antich, era habitual d’El matí de Catalunya Ràdio quan el dirigia Mònica Terribas i ho torna a ser ara quan se n’encarrega Laura Rosel. Per aquest programa hi han passat el 2019 i el 2020 set redactors i col·laboradors d’El Nacional: Jordi Barbeta, Marta Lasalas, Joan Josep Queralt, Montserrat Nebrera, Sergi Sol, Marçal Sintes i Roger Heredia. Lasalas, Sintes i Queralt també es deixen caure pel Catalunya nit, on també hi ha participat David González Rubio. L’home de José Antich al Catalunya Migdia és Iu Forn. Ho va ser en anys anteriors Bernat Dedéu però per alguna raó que no ha quedat massa clara i que l’afectat imputa a raons ideològiques en va ser apartat l’any passat. Tian Riba col·labora a El Nacional i se’l pot escoltar a El Club de la mitjanit. L’exdirector de FAQS li treu un bon profit econòmic a les seves tertúlies radiofòniques nocturnes: uns 6.000 euros anuals.

Montserrat Nebrera compta també en els balanços dels tertulians que participen a El matí de Catalunya Ràdio procedents de Naciódigital i El Món, ja que col·labora també amb aquests mitjans. Ferran Casas, subdirector de Naciódigital, també hi participa, com ho fan altres professionals vinculats a aquest portal: Jaume Barberà, Sara González, Jonathan Martínez, Jordi Muñoz i Joan Serra. El director de Naciódigital, Miquel Macià, no és home de tertúlies als mitjans. Sí que ho és el director del Consell Editorial, Germà Capdevila, a qui podem escoltar al Catalunya Migdia, per on també hi passen o hi han passat aquests dos anys Jaume Barberà i Francesc Viadel. Al Catalunya nit hi podem trobar Josep Huguet, Montserrat Tura, Joan Serra o Jonathan Martínez.

Salvador Cot, editor d’El Món, freqüenta El matí de Catalunya Ràdio per on també desfilen la directora Sílvia Barroso, Eduard Voltas, Quico Sallés, Andreu Pujol i Jordi Borràs, a més de la ja esmentada Montserrat Nebrera. Al Catalunya nit hi intervenen Jordi Cabré, nebot de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, Gemma Aguilera i l’omnipresent Quico Sallés. A Jordi Borràs també l’han cridat de Catalunya Ràdio per participar al programa L’ofici de viure, de Gaspar Hernández. Per l’Estat de Gràcia, de Roger de Gràcia, hi passava Marc Gafarot, però des del 2018 no el convoquen. Un altre columnista d’El Món, Ramón Cotarelo, col·laborava al Catalunya nit però fa tres anys que tampoc no el conviden. Ell diu que tant a Catalunya Ràdio com a TV3 l’ha vetat ERC.

Jordi Borràs és el cap de fotografia de La Mira, que aporta a Catalunya Ràdio les reflexions de dos periodistas més d’aquest mitjà: Francesc Canosa i Magda Gregori. A més, Karma Peiró participa al programa de tecnologia digital Popap. Per part de Públic, l’edició catalana del Público de Jaume Roures i Tatxo Benet, trobem a Ferran Espada i Marina Llansana a El matí i a Carlos Enrique Bayo a Estat de Gràcia. Àngel Ferrero intervé al Catalunya nit, on també opina Ferran Espada.

Pel que fa a La República, Erika Casajoana va a El matí de Catalunya Ràdio, Francesc Viadel, que també escriu a Naciódigital, intervé al Catalunya Migdia i Jordi Galves, que escriu a El Nacional, participava al Catalunya nit l’any passat. La presència de col·laboradors de Vilaweb a Catalunya Ràdio es limita a dues persones, però són de pes: el director Vicent Partal (Catalunya nit) i Andreu Barnils, responsable de les peculiars entrevistes d’aquest mitjà (El matí de Catalunya Ràdio).

Els digitals no independentistes estan representats a les tertúlies de Catalunya Ràdio per Eldiario.es, Crónica Global i El Confidencial. Crónica Global n’hi aporta sis. A El matí de Catalunya Ràdio hi van Juan Manuel Manchón, Alejandro Tercero i Toni Bolaño. Per l’Estat de Gràcia hi passen Gonzalo Bernardos i Josep Maria Martí, i al Catalunya migdia hi va Fernando Carrera. Neus Tomàs, Oriol Solé i Arturo Puente, d’Eldiario.es, participan a El matí. Puente, a més, també ho fa a Estat de Gràcia i Catalunya migdia. Marcos Lamelas és l’única veu d’El Confidencial a l’emissora pública de la Generalitat. Se la pot escoltar a Catalunya migdia. La resta de mitjans digitals no independentistes no tenen veu pròpia a l’emissora que dirigeix Saül Gordillo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “Els espais de debat de Catalunya Ràdio són cosa de tres: ‘El Nacional’, ‘El Món’ i ‘Naciódigital’”

Deixa un comentari

Notícies més llegides