Els impagaments de Mediapro posen en perill el sou dels futbolistes professionals francesos

L’empresa de Jaume Roures i Tatxo Benet ja deu uns 320 milions d’euros a la Lliga de Futbol de França i pot provocar la suspensió de pagaments de més de la meitat de clubs

Càmera de Mediapro per transmetre un partit de futbol a França
Càmera de Mediapro per transmetre un partit de futbol a França

“Més de la meitat dels clubs de la Ligue 1 es podrien trobar en situació de suspensió de pagaments. Si la Lliga no pot contractar un nou préstec, cosa que està lluny d’estar garantida ara, penso que el febrer o el març hi haurà molts clubs que no podran pagar els seus jugadors i els seus assalariats”, va dir, el passat diumenge dia 6, Jean-Pierre Caillot, president del Stade de Reims i portaveu dels representants dels clubs de primera divisió a la Lliga de Futbol Professional (LFP). El responsable d’aquesta situació és la productora Mediapro de Jaume Roures i Tatxo Benet que ha incomplert en dues ocasions els seus compromisos de pagament a la Lliga de Futbol Professional francesa per haver-se fet amb els drets audiovisuals de transmissió de partits de competició de la primera i la segona divisió per 830 milions d’euros anuals entre 2020 i 2024. L’octubre passat ja va deixar de pagar 172 milions d’euros. El 5 de desembre tampoc no va fer front a un segon pagament de 150 milions d’euros.

Mediapro va aconseguir el 80% dels drets televisius de la Ligue 1mentre que el Canal+ i Free es van quedar amb la resta. Aquestes dues empreses del sector audiovisual sí que han fet front als seus pagaments fraccionats. En canvi, Jaume Roures ha justificat l’incompliment dels de Mediapro en la caiguda d’ingressos que ha patit la seva productora arran de la pandèmia de la Covid-19. El diari Le Monde ha arribat a plantejar-se si no és tot el futbol francès que està a punt de fer fallida.

Des de fa dues setmanes, la LFP i Mediapro estan en converses amb presència d’un mediador judicial, Marc Sénéchal, a la recerca d’un acord que no arriba. Els clubs esperen rebre diners de la LFP el proper dia 18 de desembre a compte dels pagaments de Mediapro. La Lliga professional va demanar un crèdit de 120 milions per poder pagar als clubs després que l’empresa de Roures i Benet deixés de fer el pagament del mes d’octubre. No està gens clar que els bancs li atorguin un segon crèdit vist la situació d’impàs actual de les negociacions. Una sortida possible és que Canal+ i Free assumeixin la transmissió dels partits que inicialment s’havien encarregat a Mediapro. És evident, però, que no pagaran les quantitats a les quals s’havia compromès la productora d’origen català per fer-se amb els seus drets de transmissió.

La LFP tampoc pot confiar l’Estat surti a rescatar-la. El ministre d’Educació i Esports, Jean-Michel Blanquer, va dir, ahir, que “no tenim vocació de cobrir els riscos desconsiderats en aquest afer Mediapro. Han passat coses que no són bones, que revelen que el risc assumit per actors privats era excessiu i cal subratllar que això no pot tornar a passar. En la vida dels negocis no es poden assumir riscos d’aquest tipus i després apel·lar a l’Estat com un bomber perquè se’n faci càrrec amb diners públics. Això seria, entre cometes, massa fàcil”.

Els clubs, els jugadors, els periodistes, el món del futbol francès, en general, estan pendents d’una nova reunió entre els actors implicats el proper dijous. Els mitjans de comunicació francesos es refereixen a Mediapro a vegades com una empresa catalana i d’altres com espanyola, xineso-catalana o xineso-espanyola. S’hi refereixin com s’hi refereixin sempre ho fan en termes molt crítics. Roures i Benet no són persones grates pels amants del futbol a França. I ho seran menys segons com acabi aquesta guerra de les transmissions dels partits de la seva lliga.

(Visited 285 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari