El descrèdit i la deriva sectària de TV3 marquen l’última sessió de control de la CCMA

Vicent Sanchis s’acomiada del Parlament que va reprovar el seu nomenament reconeixent que ha posat la televisió pública de la Generalitat al servei d’una part de Catalunya

La comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament de Catalunya va tancar, divendres passat, els seus treballs d’aquesta legislatura. La dissolució anticipada del Parlament i la convocatòria d’eleccions pel proper 14 de febrer han fet que els directors de TV3, Vicent Sanchis, i de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, estiguin més a prop d’abandonar els seus càrrecs. “Em queden uns mesos”, va reconèixer Sanchis, conscient que no repetirà en un càrrec que ha ocupat des del març de 2017 malgrat que el Parlament va reprovar el seu nomenament amb els vots de tots els diputats menys els dels que formaven aleshores el grup de Junts pel Sí.

La darrera sessió de control de la CCMA va ser una còpia de les que s’han anat celebrant periòdicament al llarg d’aquests tres anys i mig. Sanchis i la presidenta en funcions de la Corporació, Núria Llorach, intentant justificar la davallada en la credibilitat i la deriva sectària favorable a l’independentisme en el lideratge d’audiència. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha mantingut en aquest període una actitud més discreta i humil que la del seu col·lega de TV3, que ha imputat al seu origen valencià les sortides de to, els insults i fins i tot les mentides que han caracteritzat les seves intervencions.

A aquesta última reunió de la Comissió hi va faltar Eduard Pujol, portaveu habitual del grup de JxCat, però que va dimitir després de ser acusat d’assetjament sexual. Pujol, que va ser director RAC1, va adoptar plantejaments crítics amb la gestió de Gordillo refregant-li per la cara sovint que Catalunya Ràdio estava molt per darrere de les audiències de l’emissora del Grup Godó. David Pérez, portaveu socialista a la Comissió, va recordar-li que a la darrera onada de l’Estudi General de Mitjans (EGM), un sol programa, El món a RAC1, havia tingut més audiència que tots els de l’emissora pública junts. Gordillo es va defensar dient que han estat uns mesos difícils, que Laura Rosel ha millorat l’audiència d’El matí de Catalunya Ràdio, en relació a la de fa un any, quan dirigia i presentava el programa Mònica Terribas, i que el nou programa vespertí El búnker s’ha estrenat amb 70.000 oients. El substitut d’Eduard Pujol, Josep Riera, no va estalviar-li crítiques recordant que totes les emissores de ràdio han millorat els seus resultats arran del confinament domiciliari que ha comportat la pandèmia de la Covid-19.

Els protagonistes de la darrera trobada de la comissió parlamentària de la CCMA van tornar a ser, però, la presidenta en funcions d’aquest ens, Núria Llorach, i el director de TV3. Ambdós van demostrar la seva manca de voluntat a l’hora de controlar el biaix ideològic dels programes adjudicats a productores externes i les afirmacions dels periodistes d’aquests programes i de plantilla que manifesten opinions polítiques a les xarxes socials i altres mitjans de comunicació. Dos d’aquests periodistes –Xavier Valls, del departament d’Esports de TV3, i Jair Domínguez, que presenta Està passant a TV3 i El búnker a Catalunya Ràdio- van ser esmentats com a exemples d’aquest descontrol. El socialista David Pérez es va queixar que Valls havia considerat el PSC “enemic” de Catalunya en un tuit en què, a més, criticava el suport d’ERC als pressupostos de l’Estat. Sonia Sierra, de Ciutadans, va demanar explicacions a Sanchis i Llorach pels reiterats insults de Jair Domínguez als polítics i periodistes no independentistes. Sierra va recordar un tuit de feia uns dies de Domínguez en el qual qualificava de ‘borratxa’ la periodista Anna Grau, crítica amb el procés independentista. Aquest periodista va cridar ‘Puta Espanya’ al programa Bricoheroes que emet TV3 per youtube, a primers de novembre.

Sanchis i Llorach van apel·lar a l’argument que el Llibre d’Estil de la CCMA no afecta els col·laboradors, la qual cosa és mentida ja que, com els va recordar fins i tot Josep Riera, determina que tots els col·laboradors de TV3 i Catalunya Ràdio, inclosos els eventuals s’han d’abstenir d’emetre opinions a les xarxes socials que puguin perjudicar la neutralitat d’aquests mitjans. Llorach va arribar a defensar que Xavier Valls pot dir el que vulgui a les xarxes perquè el departament d’Esports no fa informació.

Beatriz Silva, també socialista, va demanar Llorach que digués què li semblava que Vicent Sanchis afirmés, a la reunió anterior de la comissió de control, que TV3 s’ha d’adaptar a la majoria social de cada moment i que si hi hagués un altre govern a Catalunya desapareixerien programes que ell ha contractat, com Està passant. Llorach va respondre que “m’agradaria escoltar què va dir Sanchis”, tot i que aquestes afirmacions les va fer assegut al seu costat feia unes setmanes. Sanchis va irrompre en aquest intercanvi entre Llorach i Silva per fer-se l’ofès i dedicar un agressiu “vostè és molt amable” a la diputada del PSC. David Pérez va reblar el clau de les crítiques als directius de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio acusant-los d’haver aconseguit el desprestigi d’aquests mitjans i que hagin deixat de ser la referència per la meitat de la població. “Això té conseqüències polítiques, econòmiques i lingüístiques i en tindrà d’electorals. Pot produir un canvi electoral que ni s’imaginen”. Llorach va dir que no ho sabia però que havien guanyat audiència. El 2010, TV3 tenia una audiència del 21,2%. Aquest mes de novembre, del 15%.

(Visited 4.798 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari