Puigdemont situa la via cap a la independència fora de la UE

L'expresident diu que es un "sindicat d'Estats" influït per Espanya i que, per això, no la negociaran amb les institucions comunitàries

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

L’expresident de la Generalitat i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, ha afirmat en un acte telemàtic organitzat pels casals catalans a l’estranger, compartit amb el conseller Jordi Puigneró, que “no està en discussió” la permanència futura de Catalunya a la Unió Europea (UE), però ha afegit que “no negociarem amb la UE la independència de Catalunya perquè la UE és un sindicat d’Estats i, allà, qui determina és l’Estat espanyol”. “Ens l’hem de guanyar nosaltres, no ens vidrà donada”, ha afegit abans de recordar que les institucions comunitàries “no han estat històricament les primeres” que van reconèixer nous estats independents.

En aquesta trobada de gairebé dues hores, on bàsicament s’ha dedicat a respondre preguntes, Puigdemont també ha diferenciat el “vell somni europeu” del fet que, a la pràctica i actualment, els estats membres “són molt poderosos”. També ha afirmat que Catalunya és “un país majoritàriament europeista” i s’ha mostrat partidari d’enfortir consensos interns com el que hi ha a entre catalans favorables i contraris a la independència sobre la UE, però ha afirmat d’entrada que “és veritat que hi ha vida més enllà de la UE”.

L’expresident català, que s’ha manifestat interessat sobre allò que faci Escòcia amb relació a la UE un cop n’ha quedat fora després del Brexit, ha assegurat que Catalunya “compleix tots els requisits per ser membre de ple dret de la UE” i, en concret, que com a candidat el “trànsit” que hauria de recórrer “és gairebé tècnic”. Pel que fa al requisit indispensable de ser acceptat per unanimitat dels altres membres, l’eurodiputat de JxCat ha dit que “no tinc cap dubte que no hi hauria veto de l’Estat espanyol“, argumentant que, si s’arriba a aquest punt, els altres països han reconegut Catalunya, per a la qual cosa sosté que haurà calgut que Espanya ho fes abans, un escenari que “seria fruit d’un acord polític” sobre fronteres, deutes, doble nacionalitat i altres qüestions, ha assegurat.

Puigdemont ha lamentat el poder que tenen els estats en l’actual UE i, en particular, els ha acusat de censurar informes perquè no s’hi han reflectit els mesos que ni ell ni Oriol Junqueras van poder participar a l’Eurocambra malgrat ser diputats electes. Així mateix, ha explicat que la UE “ha d’abaixar el cap” quan parla sobre drets fonamentals amb altres actors internacionals perquè “hi ha presos polítics” per “culpa de l’Estat espanyol”, del qual ha dit en un altre moment que és “violent” i que mostra una “pulsió catalanòfoba quan se sent amenaçat”.

Pel que fa al procediment en curs a l’Eurocambra sobre la possibilitat d’aixecar-li la immunitat perquè la justícia espanyola el pugui jutjar, l’eurodiputat ha lamentat que no està sent confidencial, ja que denuncia que es filtren informes que “ens perjudiquen”, però ha manifestat confiança que, independentment del que decideixi el Parlament Europeu, “tornarem a guanyar” en instàncies judicials internacionals. Ha dit, usant la comparació futbolística en aquest sentit, que “traiem bons resultats” si l’àrbitre i el camp són “neutrals”, però ha comparat el seu cas en mans de l’Eurocambra amb jugar al Santiago Bernabéu contra el Real Madrid amb l’àrbitre en contra.

“Més de tres anys després, l’experiència ens confirma l’encert d’aquella decisió”, ha conclòs Puigdemont sobre el fet d’haver marxat a Bèlgica per evitar l’acció de la justícia espanyola, per bé que ha afegit que “no anava a salvar-me a mi mateix”, sinó “al contrari”: a posar “un focus enorme” sobre la causa independentista i, segons ha dit a banda de destacar que hi va nar per fer de “president legítim” perquè “sentia que tenia el deure històric de defensar la institució de la Generalitat”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “Puigdemont situa la via cap a la independència fora de la UE”

  1. SR. PUIGDEMKNT pro de marejar tant la perdiu, CATALUNYA esta ofegada economicament per culpa del Estat represor i no podem esperar perque ens acabin de trapitjar el cap, tal com están les coses o es o no es fa o Caixa o faixa no hi ha marxa enrera o sino s’acabat tot. I sino hija es veura amb els resultats del 14-F

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides