La infància més vulnerable segueix sent menystinguda pel Govern

El tercer sector denuncia l'infrafinançament dels serveis d'atenció a la pobresa i la inclusió social que necessiten una injecció de diners de manera urgent

La Generalitat, en el Decret Llei 39/2020 de mesures extraordinàries per fer front a les conseqüències de la Covid-19, s’ha compromès a una millora del finançament de les entitats del Tercer Sector, però arriben tard i malament. Tard, per què és una reclamació que fa més de déu anys que aquestes entitats de servei als col·lectius més vulnerables estan demanant. I malament, per què l’augment no arriba, ni de lluny, al 33% que demana el Tercer Sector per poder regularitzar la situació generada amb les retallades del Govern d’Artur Mas, el 2008, i que encara ara pateixen, en el que ja qualifiquen, com “dècada perduda”.

L’infrafinançament i la insuficient millora de les tarifes ho han denunciat les entitats que conformen l’Aliança per la millora del sistema de protecció de la infància, l’adolescència i la joventut en situació de vulnerabilitat , i que integren Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació d’Entitats d’Atenció i a la Infància i a l’Adolescència (FEDAIA) i la Federació d’Entitats amb Projectes i pisos Assistits (FEPA).

Aquestes entitats socials consideren que l’augment de les tarifes contemplades al Decret Llei és un gest de la Generalitat, però denuncien que s’han exclòs ajudes als serveis que no recull la Cartera de Serveis Socials en àmbits com la pobresa, la inclusió social, l’educació o la interculturalitat. Uns àmbits, segons asseguren, crònicament infrafinançats.

Per aquesta raó, en un comunicat, l’Aliança per la millora del sistema critica que l’increment no és “ni lineal ni igualitari” i que aquest fet aprofundeix en les desigualtats entre entitats i professionals, que reclamen una negociació col·lectiva per millorar les seves condicions laborals.

Des del Tercer Sector es demana un pla de xoc urgent per garantir la sostenibilitat econòmica d’aquestes entitats, i que passaria per una actualització de les tarifes, el pagament de les factures encara pendents i donar les subvencions promeses. Fa deu anys que els preus dels serveis d’atenció a les persones més vulnerables estan congelats, el que provoca una gran inestabilitat en el sector.

La crisi socioeconòmica de la covid-19 no ha fet més que agreujar les conseqüències de la davallada econòmica que s’arrossega des del 2008. Les entitats, per fer front a les demandes d’ajuda, han ampliat la cobertura de serveis tot i que no han vist augmentades les tarifes que paga la Generalitat en concepte de despeses i que els deixa amb factures impagades, subvencions sense concedir, sous congelats i uns serveis sota mínims.

EcasFedaia i la Fepa demanen un pas ferm, i un compromís, del Govern per dotar les entitats dels recursos necessaris, augmentant el finançament en un necessari 33%, per poder atendre i oferir un servei de qualitat a aquells infants, joves i famílies que més ho necessiten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides