Madí volia fer un negoci de 400.000 euros amb la Covid-19

Es va reunir amb el director de l’ACA i li va dir que havia de fer un concurs perquè una empresa s’encarregués de la detecció del virus a les aigües residuals
Plataforma per informar de la presència de Sars CoV 2 a les aigües r
Plataforma per informar de la presència de Sars CoV 2 a les aigües residuals

El president de la Companyia General d’Aigües de Catalunya, David Madí, va intentar convèncer el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Riado, perquè encarregués a la seva empresa la detecció de la Covid-19 en aigües residuals. Madí ho explica a Jesús Civera, directiu de Global Omnium Aigües de València, l’empresa propietària d’Aigües de Catalunya, en una conversa telefònica intervinguda en el marc de l’operació Voloh. Aquesta feina valorada en 400.000 euros l’han acabat fent, però, dos laboratoris de la Universitat de Barcelona i un del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat.

En la conversa, Madí explica al seu interlocutor, a qui es refereix com Suso, que “estem apretant molt el tema Covid. Aquest tema és important per mi”. Civera li diu que aquest tema és una obsessió del president d’Aigües de València, Eugenio Calabuig, que “té a gala ser pioner en això” i que, poc a poc, van aconseguint contractes a diversos ajuntaments com Burgos, Gijón, Lanzarote o Madrid.

David Madí diu a Civera que: “L’altre dia vam dinar amb el director de l’ACA, Lluís Ridao. L’hem taladrat molt. Nosaltres tenim una tecnologia. Ells havien començat a fer el que fan sempre. El sistema públic se’n va a la Universitat perquè els validi el mètode. I és un rotllo patatero, perquè tot això va lent, tot això és acadèmic. El vam estar convencent". 

Madí també explica a Civera que li va dir a Riado: “Tu el que has de fotre és un concurs important per totes les zones susceptibles a Catalunya i jugar-hi”. Madí diu que Ridao li va respondre que "doncs això ho faran però ho faran situat a Sanitat.". Madí segueix explicant que Ridao li diu: “Jo els he convençut que ho facin però per Sanitat. No a l’ACA si no que ha de ser un vehicle de Sanitat”, a la qual cosa Madí afirma a Civera: "I ho estan estudiant".

En el mateix àudio, Madí també explica que Ridao li va dir: “Ara!, sàpigues una cosa, ho heu de saber perquè vosaltres sí que aneu tecnològicament més avançats però en tots els comitès que compartim amb l’Estat i el ministerio, com que dominen els de Sanitat, el tema aquest el desprestigien bastant”. Madí conclou que "la seva urgència ve del centre d’assistència i tot això, cada cop que es planteja una cosa d’aquestes el ministerio no li dona cap prioritat”.

El directiu de Global Omnium li comenta que tenen contactes amb el ministeri de Sanitat i que “estem molt ben posicionats aquí”. Madí s’ofereix per parlar amb el ministre de Sanitat: “Jo tinc bona relació personal històrica amb l’Illa (Salvador Illa) i podem fotre-li una pinça amb l’Ávalos (José Luis Ábalos) i fer-li una presentació”. “Una entrevista amb el ministre de Sanitat és bona idea”, respon Civera. Tots dos coincideixen en la conversa que el sector universitari és una competència per ells. “Què té a veure la universitat amb això”, es queixa Civera. “Són funcionaris parlant amb universitaris. És un còctel fatal”, rebla Madí.

El cas és que han estat dos laboratoris de la Universitat de Barcelona i un del Centre Tecnològic Eurecat de Reus els que han acabat encarregant-se de l’anàlisi de les traces genètiques de la SARS-CoV-2 en aigües residuals com a eina per anticipar possibles nous rebrots i per avaluar l’efectivitat de les mesures de contenció implementades. El 6 de novembre, el govern de la Generalitat va obrir a Internet una plataforma que informa de la presència i les oscil·lacions de la presència de SARS-Cov-2 a 56 depuradores.

En la nota de premsa on informava d’aquesta actuació, la Direcció General de Comunicació va detallar que “la xarxa de seguiment per analitzar l’evolució de la Covid19 a Catalunya està coordinada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que ha finançat el projecte amb 400.000 euros, amb els principals centres de recerca catalans com l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), l’Eurecat i la Universitat de Barcelona”. Aigües de Catalunya s’ha quedat fora d’aquesta licitació malgrat la insistència de David Madí al director de l’ACA.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides