Un nou protocol de la Generalitat no contempla l’aïllament preventiu dels sanitaris

La mesura de Salut en la segona onada de covid-19 ha encès la metxa del descontentament entre els professional de la sanitat pública
Proves de la covid-19

El sistema sanitari català està a punt del col·lapse i la darrera normativa de la Generalitat, respecte a les actuacions previstes en cas d'infecció per Covid, no ha fet més que encendre la metxa d'un polvorí que serà difícil de controlar. Sense recursos, sense professionals per cobrir les baixes i contínuament menystinguts per la Generalitat, el sistema sanitari ja no pot més i el cop de gràcia ha arribat en forma de protocol: Si un membre del personal sanitari ha mantingut contacte estret amb una persona amb covid-19, ja no pot aïllar-se de manera preventiva durant deu dies, sinó que s'ha de sotmetre a diferents PCR, el primer dia, el quart i el desè, mentre continua al seu lloc de treball.

Aquest protocol és un despropòsit, assegura Àngels Rodríguez, representant de la federació de sanitat de Comissions Obreres. Rodríguez afirma que "el protocol és absurd, si estàs a qualsevol empresa i hi ha un positiu estret t'aïllen durant deu dies, però a sanitat, que estem treballant estretament 8 o 10 hores i estem amb pacients, ens fan un PCR i ja està, continues treballant. Si això és tan bo com diuen des del departament, per què no hi apliquen a tothom? Estan jugant amb la nostra salut i la dels pacients. No tot s'hi val".

Aquest nou protocol ha encès els ànims d'una malmesa sanitat que arrossega un dèficit de personal i recursos que no s'han pal·liat amb l'augment de pressupost, anunciat a bombo i platerets per la Generalitat, com assegura Rodríguez: "S'han omplert la boca dient que han augmentat la cartera de serveis i que fins i tot han augmentat el personal, però mires els números i el pressupost del Departament de Salut, d'aquest any, encara és inferior al del 2012".

La segona onada del coronavirus evidencia que les mesures de la Generalitat durant el primer gran brot de la pandèmia no van ser més que un pegat per tapar els forats d'unes retallades que han deixat en l'esquelet la sanitat catalana. Entre altres, manca personal sanitari per poder fer front a les baixes i la mateixa sanitat ha entrat en un mercadeig propi del capitalisme més salvatge, com afirma Àngels Rodríguez: "Les clíniques privades estan contractant infermeres amb unes condicions que la pública no pot assumir o gent que està treballant a un hospital que rep la trucada d'un altre centre per fer-li una oferta. Les borses de treball estan esgotades i no es troba gent perquè durant molt de temps l'han maltractat i han marxat a fora a treballar".

Els hospitals estan col·lapsats però els centres d'atenció primària, que atenen en primera instància un 80% dels casos de covid-19, estan desesperats i se senten els grans oblidats de la sanitat. El coronavirus no atura la resta de malalties que s'han d'atendre als Centre d'Atenció Primària (CAP) i el personal no dóna l'abast per poder atendre tots els pacients, explica Rodríguez de CCOO: "Als hospitals a l'haver deixat de fer les activitats programades, tot el personal d'aquestes unitats es pot derivar a atendre i cobrir covid, però als CAP, que ja estaven escassos de personal no s'hi ha posat cap reforç i si tens personal amb problemes de salut o covid no es cobreixen les baixes. D'aquesta manera, sobrecarregant el personal que tens, no pots atendre els pacients".

Des de l'inici de la pandèmia, el Departament de Salut ha tancat 46 CAP i 462 consultoris locals a tota Catalunya deixant la xarxa d'atenció primària encara més pobra. El coronavirus, que segons el Departament de Salut de la Generalitat representa el 45% del temps del personal sanitari dels CAP, ha caigut com una pesada llosa sobre uns centres oblidats per la conselleria que ja no tenen ni recursos ni personal per poder aixecar-la.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides