L’ACA va pagar prop d’un milió a Aigües de Catalunya per dos contractes negociats sense publicitat

L'agència de la Generalitat va estar dos anys sense fer encàrrecs a aquesta companyia i els va reprendre poc després de la incorporació de David Madí
Cartel del Servicio de Aigües de Catalunya, en la Alforja del Camp
Cartel del Servicio de Aigües de Catalunya, en la Alforja del Camp

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha pagat a la Companyia General d’Aigües de Catalunya 1.037.768,42 euros des que David Madí va assumir la presidència d’aquesta empresa, el novembre del 2018. La seva arribada a la direcció de l'empresa va acabar amb la suspensió dels ingressos procedents de l’ACA, que feia dos anys que no la contractava. Els últims encàrrecs de l’ACA a aquesta companyia dataven del 21 de desembre del 2016 i van ser pels serveis d’explotació, conservació i manteniment dels sistemes de sanejament dels grups Garrigues-Urgell, Noguera i diverses poblacions gironines. Van ser uns encàrrecs valuosos, que pujaven més de 13 milions d’euros. Des d’aleshores, però, l’aixeta d'aquesta agència de la Generalitat es va tancar.

L’arribada de Madí a la presidència d’aquesta empresa, de matriu valenciana, no va donar lloc al primer contracte important fins el 16 d’octubre de l’any 2019, quan l’ACA va atorgar-li el servei d’explotació, conservació i manteniment de l’estació depuradora d’aigües residuals de Martorell per un valor de 818.122,70 euros. Un mes i mig més tard, el 4 de desembre, li va pagar 138.023,90 euros per “actuacions d’emergència en el sistema de sanejament de Borges Blanques”, arran dels aiguats que havia patit dos mesos abans. Aquests dos contractes, que sumen 956.146,6 euros, són els únics en tota la història de la relació entre l’ACA i la Companyia General d’Aigües de Catalunya, realitzats pel procediment de “negociat sense publicitat”.

L’any 2015, l’ACA va contractar els serveis de la Companyia General d’Aigües de Catalunya per un valor de 2,3 milions d’euros. El 2016, va contractar-la en cinc ocasions, per uns 21 milions. El 2017 no li va encarregar cap servei. Va tornar a fer-ho a finals del 2018, un mes després de l’accés de Madí a la presidència de l’empresa, amb un petit contracte de 5.000 euros per una actuació d'emergència al servei de sanejament de Perelada. Des del 2015, la Companyia General d’Aigües de Catalunya ha signat 107 contractes amb diverses administracions catalanes, quinze d’ells amb l’ACA. L’any 2019, el primer any sencer de gestió de David Madí, la companyia que presideix va realitzar 35 obres i serveis a Catalunya, quatre de les quals per encàrrec de l’ACA i la resta pels ajuntaments de Begur (10), Sant Pere de Vilamajor (5), Matadepera (4), Horta de Sant Joan (3) i Mora la Nova (1), Regencós (1), Subirats (1), Terrassa (1) i Vinebre (1), pel Consell Comarcal del Pallars Jussà (1), la Diputació de Tarragona (1) i l’Empresa Municipal d’Aigües de Terrassa (2).

En les investigacions encarregades pel jutge Joaquín Aguirre per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències comesos per diverses persones vinculades al finançament de les despeses de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont després de fugir a l’estranger l’octubre de 2017 hi apareixen David Madí i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao. Aguirre considera que Madí té “la intenció d’aconseguir informació privilegiada” que el permeti fer-se amb determinats contractes. “Aquests contactes s’han fet extensius a l’Agència Catalana de l’Aigua per la qual cosa David Madí tracta d’influir en Lluís Ridao, el seu director, amb l’objectiu que es realitzi un concurs sobre la detecció de Covid a l’aigua”, escriu el magistrat en una de les seves interlocutòries.

Lluís Ridao va ser nomenat director de l’ACA l’abril del 2019. Havia estat gerent d’aquesta empresa pública des del 2016, quan el va nomenar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Abans havia estat cap del gabinet del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. L’ascens de gerent a director el va firmar l’actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides