Cabaní i Terradellas, les dues cares de la criptomoneda

L'exadministrador de la societat que gestiona els diners captats pel Consell per la República és titular d'onze comptes bancaris i controla una societat a Estònia
La seu del Consell per la República i residència de Carles Puigdemon
La seu del Consell per la República i residència de Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica)

L'interès per posar la criptomoneda al servei del procés és el denominador comú de les tasques que han dut a terme Víctor Terradellas, exdirigent de CDC i president de la Fundació CATmón, i Jaume Cabaní, el primer administrador de la societat CATGlobal ASBL, la qual recull i gestiona els ingressos que capta el Consell per la República promogut per l'expresident Carles Puigdemont.

Terradellas, segons publica La Vanguardia citant les converses reflectides en el sumari corresponent a l'operació Voloh/Volhov, cercava l'any 2017 a Rússia la manera de convertir fons de la Generalitat en criptomoneda per evitar els controls espanyols. A diferència de Terradellas, que es troba en llibertat amb càrrecs, Cabaní resideix a Bèlgica i no va ser detingut. La instrucció del cas destaca el fet que és titular d'almenys onze comptes bancaris, sis a Espanya i cinc a l'estranger, tres de les quals a Bèlgica.

Segons publica El Confidencial a partir dels documents judicials, Cabaní té a Estònia una societat instrumental, Catalitza Oü, des del 2019. A més, havia tingut una societat a Espanya homònima -té un projecte empresarial amb aquest nom- i el seu successor com a comptable de Puigdemont, Sergi Miquel, va constituir una altra a Estònia enguany, Lan Sei Consulting Oü.

A més, no s'hi especifica quins dels onze comptes bancaris de què disposa Cabaní són personals i quins corresponen a CATGlobal ASBL o CATCiP AISBL, per bé que alguns, com un de BNP Paribas, això sí, estan associats a l'estructura belga de Puigdemont, donat que hi ha una coincidència amb on es pagava l'abonament de la primera reunió de l'Assemblea d'Electes, un projecte de Parlament paral·lel, segons la mateixa informació.

La instrucció es fa ressò d'una trucada precisament de BNP Paribas amb relació a un ingrés de 50.000 euros procedents d'Alemanya, sobre el qual Cabaní va donar "explicacions poc clares", com ara que necessitava els diners per a una societat que havia creat a Brussel·les, tot i que no n'hauria creat i factura els seus serveis com a professional, afegeix El Confidencial.

Així mateix, aquest diari es fa ressò de cobraments opacs com una pràctica habitual de Cabaní, també reflectida en la instrucció judicial sobre el presumpte desviament de fons a l'estructura muntada per Puigdemont a Bèlgica. Entre els quals es destaquen set ingressos que sumen 85.566,85 euros des de la plataforma Stripe, usada per gestionar les donacions de defensaexili.org, i 14 transferències internacionals per 131.655,54 euros.

L'instructor del cas considera Cabaní, enginyer industrial i màster en màrqueting i vendes, "la persona que està treballant la moneda virtual". Abans de participar en l'estructura belga de Puigdemont va ser estrateg de Partal, Maresma & Associats, l'empresa editora del diari digital Vilaweb, i va deixar de ser oficialment administrador d'Òmnium Cultural el 2019, tot i que la investigació el considera encara vinculat laboralment a l'entitat des de Bèlgica. En concret, l'ubica implementant "plans alternatius que garanteixin la seguretat dels sistemes informàtics d'Òmnium, en paral·lel a la del Consell per la República, per a la qual cosa estaria recorrent a les plataformes XOLO i JIRA-CRM".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides