Les escoltes a Vendrell destapen el caos de la Generalitat en la pandèmia

L'exconseller va proposar portar els avis malalts a hotels "a què morin dignament"
Alba Vergés i Chakir El Homrani, després de la votació de les resoluc
Alba Vergés i Chakir El Homrani, després de la votació de les resolucions subsegüents al ple sobre la gestió de les residències

Les converses que va mantenir l'exconseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, Xavier Vendrell, amb diferents persones durant els primers mesos de la pandèmia de coronavirus posa en evidència el caos que hi va haver en la gestió de la pandèmia per part de l'executiu català, i en especial la descoordinació entre les conselleries d'Afers Socials i Salut. Segons avança El Periódico, en aquestes converses Vendrell "va acceptar la proposta" de Maria Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), per a gestionar centres alternatius on traslladar a persones grans malaltes de covid-19.

L'exconseller d'ERC també "es va integrar" en el comitè de crisi de la Generalitat, segons les seves converses fetes entre el 26 de març i el 27 d'abril i enregistrades per la Guàrdia Civil per ordre del titular del jutjat d'instrucció número de Barcelona, Joaquin Aguirre, el qual investiga qui hi havia darrere de Tsunami Democràtica això com la trama de finançament de l'expresident català Carles Puigdemont

De les converses es desprèn que Pascual li va transmetre a Vendrell les seves queixes de la falta de recursos en les residències, davant el que l'exdirigent d'ERC reconeix que és una situació el "més semblant a una guerra" i afirma: "Parlant clar, el que cal fer és ajudar al fet que morin sense dolor". Pascual arriba a oferir a Vendrell gestionar un hotel medicalitzat on, segons el Vendrell, "s'emportaria als ancians amb coronavirus perquè no contagiïn més i bàsicament perquè morin tan bé com sigui possible, que morin dignament". Aquest projecte no es va portar a terme finalment.

En aquest context, Vendrell també va mantenir converses amb l'exconseller d'ERC, Joan Puigcercós, el qual li va dir que "veuràs el drama de l'Administració per dins, amb els nostres d'ERC", i Vendrell li va dir que ja ho sabia i que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, "li havia escrit un missatge" per a dir-li "que ella es caga sempre en la mare que va parir" perquè veu que els equips de gestió "deixen a desitjar". I Puigcercós conclou que "l'equip mèdic (Oriol) Junqueras és per a sortir corrents".

La Guàrdia Civil destaca una conversa entre Oriol Amorós, secretari d'Igualtat de la Conselleria d'Afers Socials, al Vendrell en la qual el primer comenta que "li agradaria muntar una estructura fora d'aquí, per imatge del departament, per a controlar tot el tema de les residències", afegint que "ningú està cridant als familiars de les residències".

Les males relacions entre Afers Socials i Salut queden en evidència, quan en les converses que Vendrell manté amb un empresari l'exconseller republicà explica que els dos departaments es llencen les culpes pel cap de la pèssima gestió a les residències. Vendrell diu: "L'equip de Salut tira la culpa a Chakir (El Homrani) i Afers Socials tira la culpa a la consellera (Alba Vergés). Hi ha hagut unes enganxades molt bèsties" entre secretaris generals, segons apunta l'informe judicial.

Vendrell, en una altra conversa amb Puigcercós, afirma que la "Marta (Rovira) està que es puja per les parets" i que s'estava tractant que es fes, se suposa, compra de test, "i que Pere (Aragonès) sembla que està cagat, que no pren decisions i quan li estrenyen, reacciona com una criatura". Fins que Salut es va fer càrrec de la gestió de les residències de la gent gran, el virus va fer unes 2.000 morts entre la gent gran en tan sols un mes. Quan a l'abril Salut es va posar al capdavant de la gestió en els geriàtrics, els metges d'atenció primària van entrar a les residències per a atendre els avis.
 

(Visited 181 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari