El Govern demana l’estat d’alarma per poder aplicar així el toc de queda

El Consell Executiu acorda sol·licitar la mesura al govern espanyol, com també han fet altres comunitats
Pere Aragonès, acompanyat d'altres consellers del Govern, dirigint se a la reunió del consell executiu

El Govern s'ha reunit aquest divendres de forma extraordinària per sol·licitar a l'Executiu central la declaració de l'estat d'alarma a Catalunya. Se suma així a les peticions d'altres autonomies. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha sol·licitat que l'executiu de Pedro Sánchez decreti aquest mecanisme extraordinari i en cedeixi la gestió a les autonomies. Els governs d'Astúries, Extremadura i la Rioja també han fet anuncis similars.

L'estat d'alarma ha de permetre al Govern aplicar mesures que afectin la mobilitat en el territori i tinguin un impacte en els drets fonamentals. De fet, el toc de queda és una de les actuacions que requeriria la declaració d'estat d'alarma per deixar el Govern amb les mans lliures per fer-ho.

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó, han anunciat la petició en roda de premsa. "La situació és molt greu i recorda el que vam patir el març passat. No ens ho podem permetre. Sol·licitem l'estat d'alarma a Catalunya davant l'evolució de la pandèmia", ha anunciat Aragonès. "Necessitem un estat d'alarma on la Generalitat sigui l'única autoritat competent. Hem de mantenir totes les competències i capacitat de gestió, assumint totes les responsabilitats", ha afegit.

La idea del Govern és aplicar el toc de queda una vegada s'autoritzi l'estat d'alarma, amb l'objectiu de reduir la mobilitat en l'espai nocturn. De moment, no es contempla l'obertura de bars i restaurants, tancats de moment fins divendres de la setmana vinent, però s'analitzarà en funció de l'evolució dels contagis.

D'altra banda, Sánchez ha expressat aquest migdia que la Moncloa no descarta aplicar l'estat d'alarma, però que només quan una comunitat assoleixi un nivell d'alerta "extrema" podria requerir aquest mecanisme extraordinari. Ho ha afirmat en una compareixença en què ha advertit que "la situació és greu".

Moncloa no descarta un Consell de Ministres extraordinari aquest cap de setmana per decretar l'estat d'alarma a Espanya després de l'augment de contagis de coronavirus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.