Mitjà revela que Torra va oferir-li un càrrec “no polític” amb rang de conseller

L'infectòleg explica que va refusar l'oferiment per manca de condicions de "neutralitat política" i que Aragonès va rebutjar la seva ajuda
Oriol Mitjà
Oriol Mitjà

Oriol Mitjà, el metge infectòleg que va assessora l'expresident Quim Torra, ha explicat aquest dimecres a El Matí de Catalunya Ràdio que Torra va oferir-li un càrrec "no polític" al govern amb rang de conseller, però que va rebutjar l'oferiment adduint una manca de condicions mínimes de "neutralitat política" per treballar amb la societat civil i els científics, i que simplement es va limitar a elaborar un pla d'actuació contra la pandèmia amb recomanacions, fruit del consens amb altres científics, segons ha assegurat.

En concret, ha dit que Torra pretenia crear un comissionat amb capacitat executiva per "aglutinar les iniciatives de la societat civil" i que va oferir-li el càrrec de comissionat amb rang de conseller, amb competències en salut pública i altres punts "transversals" relacionats, però que, després de demanar el suport de les forces polítiques per actuar de forma "políticament neutre" i amb la intenció d'exercir el càrrec de manera temporal i després deixar el govern, assegura que el vicepresident Pere Aragonès "va declinar la meva voluntat d'ajuda" adduint que les competències ja les tenia Salut i que existien mecanismes de presa de decisions.

Així mateix, ha explicat que després que Salut rebaixés els continguts del pla que va elaborar i n'eliminés punts, Torra va demanar-li "d'urgència", el 24 d'abril, "que sortim a defensar el document de forma conjunta" i que ell s'hi va negar adduint que "no puc", però que en una reunió amb consellers van acordar que "passarem el document molt rebaixat" i seguirien treballant mitjançant "converses privades". Aleshores, relata que va decidir "aixecar unes minutes" conforme Salut es comprometia a seguir avaluant les mesures que el proposava, però que sis mesos després ha decidit denunciar públicament que no s'havien implementat.

Mitjà, que ha indicat que només Bèlgica i el Perú tenen un índex de mortalitat per Covid-19 superior al català, ha manifestat que "estem aplicant una estratègia que és massa feble" i que hi ha "múltiples eines que es podrien haver utilitzat i no hem utilitzat". Així mateix, ha indicat com a factors de pes que han afectat la lluita contra la pandèmia l'afeblliment dels sistemes de vigilància "fruit de les retallades" a la sanitat i un retard en la reacció. En aquest sentit, ha lamentat un "excés de burocràcia" en la presa de decisions.

L'entrevista s'ha produït després que, la setmana passada, Mitjà carregués contra l'editorial crítica que li va dedicar la presentadora del programa, Laura Rosel, la qual va recriminar al metge que afectava "la confiança en el govern" de la gent pel fet d'haver desacreditat l'actuació dels responsables catalans en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19. Sobre aquesta fricció, Mitjà ha manifestat durant l'entrevista que ha estat crític "amb tots aquells que penso que ho han fet malament" i que "la diana" de les seves crítiques no la decideix per "un color polític, sinó per qui no ha actuat". L'infectòleg i investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona també ha dit que mai ha simpatitzat amb cap partit polític.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides