ERC pressiona JxCat perquè es renovi la CCMA abans de les eleccions

PSC, comuns i Ciutadans, disposats a arribar a un acord amb els republicans tot i que els actuals directors de TV3 i Catalunya Ràdio continuaran als seus càrrecs el proper 14 de febrer
Saül Gordillo, Vicent Sanchis i Núria Llorach, al Parlament
Saül Gordillo, Vicent Sanchis i Núria Llorach, al Parlament

ERC vol que es canviïn els directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) abans de les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer. Per aconseguir-ho, la seva portaveu a la Comissió de Control de l’Actuació de la CCMA al Parlament, Raquel Sans, ha enviat un correu electrònic als altres grups polítics per reunir-se i arribar a un acord sobre aquests canvis el més aviat possible. Tots els grups han mostrat la seva disposició a renovar ràpidament el consell de govern de la CCMA menys JxCat, que veu aquesta iniciativa com una maniobra per apartar Núria Llorach de la presidència en funcions de la Corporació. Llorach ha mostrat una fidelitat total als criteris i desitjos primer de CDC, després del PDECat i finalment de JxCat.

JxCat interpreta la invitació d’ERC a debatre aquesta qüestió com una venjança per la temptativa fallida de Llorach per cessar Saül Gordillo com a director de Catalunya Ràdio després que Mònica Terribas l’acusés de ser el responsable de la seva renúncia a continuar presentant el magazine matinal. Gordillo era, precisament, el candidat d’ERC a presidir la CCMA, un cop es renovi l’actual consell de govern. D’aquest consell en formen part ara, a més de Núria Llorach, Rita Marzoa, Antoni Pemán i Armand Querol. Tots ells tenen el seu mandat caducat i Llorach és presidenta en funcions des de fa quatre anys.

El portaveu del PSC a la comissió de control de la CCMA, David Pérez, va dir-li a Llorach, en la darrera sessió que es va celebrar, que s'espavilés a prendre les decisions que tenia pendents perquè el seu grup tenia la intenció de posar fil a l’agulla a l’acord amb la resta de grups per fer-la fora. Pérez va anunciar que no vetaria cap dels candidats al consell de govern de la CCMA que presentessin els altres partits. El proper dia 23 farà un any que el Parlament va aprovar per unanimitat la renovació de la llei que regula la CCMA i els seus directius. Des d’aleshores ençà, però, no hi ha hagut manera que els diferents grups polítics es posessin d’acord en com aplicar-la que ara va de debò. La nova llei fixa en set els membres del consell, que han de ser elegits per una majoria de dos terços del Parlament i amb el suport d’un mínim de tres grups parlamentaris. L’acord a què es pugui arribar per renovar la CCMA requereix, per tant, el suport de 90 diputats. Si ERC, PSC, comuns i Ciutadans porten una proposta consensuada al Parlament sortirà endavant encara que JxCat s’hi oposi.

Les reunions reclamades per Raquel Sans ja s’han començat a produir, tot i que encara no s’han filtrat els noms dels possibles nous membres del consell de govern de la CCMA. Quan estiguin nomenats hauran de triar un president i, aleshores, començaria el procés per elegir els nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio. Aquest procés s'allargarà durant mesos i s’ha de fer amb un concurs públic en el qual els candidats presentin els seus projectes i objectius pel mitjà de comunicació públic que vulguin dirigir. Vicent Sanchis i Saül Gordillo, que van ser posats a dit per una majoria molt per sota dels dos terços dels diputats que calen ara per nomenar els seus successors, continuaran als seus despatxos quan se celebrin les properes eleccions al Parlament. JxCat vol que Núria Llorach continuï presidint la CCMA aleshores. Esquerra Republicana de Catalunya, no.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.