A quin jutjat haurà d’anar a declarar Mariano Rajoy?

mariano rajoy
mariano rajoy

L’expresident del Govern, Mariano Rajoy, té un maldecap a Andorra, on figura com a imputat en la querella criminal interposada per l’Institut de Drets Humans (IDH) i l’associació catalana de juristes Drets per la seva presumpta involucració en l’Operació Catalunya, que va tenir com a conseqüència la confiscació i destrucció de la Banca Privada d’Andorra (BPA). El batlle (jutge) Manel Santolària va admetre la querella a tràmit i ara la responsable de la secció especialitzada n. 2 de la Batllia, Stéphanie Garcia, ha començat les diligències d’investigació.

A més de Mariano Rajoy, en aquesta querella també estan imputats els exministres del PP Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro i diversos caps policials espanyols que van participar en l’anomenada Operació Catalunya. Segons els querellants, la “policia patriòtica” de Jorge Fernández Díaz va actuar il·legalment contra ciutadans andorrans –en concret, contra exdirectius de la BPA- perquè els donessin, mitjançant amenaces i xantatges, les dades bancàries de Jordi Pujol i de diversos dirigents independentistes catalans, com Artur Mas o Oriol Junqueras, per tal d’aturar el procés de secessió de Catalunya.

Segons els querellants, Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro també haurien intimidat l’excap de govern d’Andorra, Toni Martí, i els ministres amb qui es van reunir el gener del 2015. L’IDH i l’associació Drets consideren que l’actuació del Govern espanyol per mirar d’aconseguir les dades bancàries dels polítics independentistes catalans va ser “un atac en tota regla a la sobirania andorrana”.

En el marc de les diligències que ha encetat, la batlle Stéphanie Garcia té previst interrogar els encausats, si bé encara no hi ha cap data fixada. La declaració de Mariano Rajoy s’haurà de tramitar a través d’un requeriment de la justícia andorrana a la seva homòloga espanyola.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides