Torra va rebre 705 obsequis com a president de la Generalitat

Ha de decidir si deixa al Palau o s’endú a casa o al despatx d’expresident objectes com unes espases dels Micalets, el llibre 'Ratafia de Besalú' o la samarreta del Barça que li va regalar Bartomeu
Quim Torra, amb la samarreta que li va regalar el grup de diables i ta
Quim Torra, amb la samarreta que li va regalar el grup de diables Recerca, de Juneda

Quim Torra ha de decidir què fa amb els 705 obsequis que va rebre mentre ha estat president de la Generalitat, entre el 20 de maig del 2018 i el seu cessament en ser inhabilitat el passat 28 de setembre. En l’apartat de transparència del govern de la Generalitat que informa dels obsequis que han rebut els seus alts càrrecs, l’últim obsequi que consta a nom seu és la mascareta que li va regalar el president del centre tecnològic Eurecat el 29 de juny passat.  Els alts càrrecs del govern, inclòs el president, reben obsequis als actes públics, però també en les reunions que fan als seus despatxos i per correu. Els que hagin entregat en mà en algun acte públic o enviat per correu a nom seu deuen haver estat desviats cap a altres destinacions. 

Entre els obsequis que ha rebut Torra hi abunden els llibres, les samarretes, els calendaris, els quadres, les litografies, les serigrafies, els mocadors, les peces de ceràmias o els bolígrafs. Una de les primeres persones en honorar-lo amb un regal va ser el president del Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu, que li va entregar una samarreta de l’equip tot just tres dies després de la seva investidura com a president de la Generalitat. Una samarreta que segur que li agradarà endur-se a casa és la de la selecció catalana de bàsquet que li va regalar el president de la Federació Catalana d’aquest esport el 18 de juny de l’any passat. La de la selecció catalana de futbol no la té.

El seu predecessor, Carles Puigdemont, sí que la té. L'hi van regalar el 28 de desembre del 2016, coincidint amb el partit de futbol de Nadal entre Catalunya i Tunísia. En l’àmbit esportiu, Torra també haurà de decidir què en fa de les dues pilotas de hoquei sobre rodes que li va entregar Carmelo Paniagua, president de la Real Federación Española de Patinaje, la pilota de rubgi que es va portar de tornada d’un viatge a Perpinyà on va veure un partit de la USAP o el peluix Tarracvs obsequiat per l’alcalde de Tarragona amb motiu dels Jocs del Mediterrani que es van celebrar en aquesta ciutat.

En el balanç d’aquests obsequis abunden els que estan relacionats amb la reivindicació independentista. Montse Sánchez, presidenta de l’associació Súmate li va entregar una reproducció del pergamí de la declaració d’independència dels Estats Units, a més del llibre “1.000 imatges de la independència de Catalunya”. Els Cascos Grocs del Maresme li van donar un dels seus cascos en l’acte de commemoració dels 10 anys de la celebració del referèndum independentista d’Arenys de Munt. L’alcalde d’aquesta vila li va fer entrega d’una reproducció del monument a la independència i el Comitè de Solidaritat Catalana de Perpinyà li va fer arribar el llibre “55 urnes per la llibertat”.

Les tradicions culturals i folklòriques tenen una presència notable en el magatzem d’objectes que caldrà veure cap on van ara. En el viatge que Torra va fer als Estats Units per participar al Festival Smithsonnan li van caure 25 regals procedents de colles de castellers, geganters, dansaires i catifaires. Fins i tot un treball de fi de màster dedicat a la música i el ball tradicional a les terres de l’Ebre. L’alcaldessa de Berga va donar-li una carota i un fuet (petard) de la Patum, la Colla dels Diables de Cabrils, un ceptre de diable dels Peluts de Foc i la Coordinadora de Ball de bastons de Catalunya, un parell de bastons populars. Torra tindrà tres espases per triar si se n’enduu alguna: la dels Cuirassers de Sant Jordi, cortesia dels Micalets; la de Sant Jordi, de l’Associació Medieval de la llegenda de Sant Jordi; i la de Soler de Vilardell, que li va regalar l’alcalde de Sant Celoni. Segur que es queda amb el llibre “Ratafia de Besalú. 25 anys d’història. 1993-2018”, que li va fer a mans l’alcalde d’aquesta vila.

Alguns personatges coneguts del món de la política i la cultura també han tingut detalls amb el ja expresident. És el cas d’Ada Colau, Jordi Savall, Miguel Angel Aguilar, Alex Salmond, Pedro Sánchez o Ana Pastor. És de suposar que Quim Torra no tindrà massa interès en quedar-se amb el llibre “El palacete de La Moncloa”que li va regalar Sánchez o amb la figura de la Constitució espanyola regalada per la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

Hi ha veritables curiositats. L’alcalde de Begur li va fer arribar una capsa de fusta amb quatre recipients amb sorra de les platges d’aquesta vila empordanesa i una dona li va regalar el llibre “450 anys del naixement de Galileu”. I també caldria veure quina cara va fer Torra quan Misericordia Anguera, d’“Avis i àvies per la llibertat” li va regalar el llibre “Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures”.

Un acord del govern de la Generalitat de 21 de juny del 2016 regula què s’ha de fer amb els obsequis rebuts pels alts càrrecs. Diu que cal “abstenir-se d’acceptar regals i donacions de particulars i d’entitats públiques i privades, excepció feta de les mostres no venals de cortesia i objectes commemoratius, oficials o protocol·laris que li puguin ser entregats en raó del seu càrrec. En aquest darrer cas, les mostres no venals de cortesia i objectes commemoratius, oficials o protocol·laris es dipositaran a la conselleria que establirà l’ús a què es destinaran i es publicarà al portal de la Transparència de la Generalitat”.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides