Alternativa Verda trenca amb Junts per Catalunya

La formació ecologista retreu al partit de Puigdemont que no s'ha implicat en la transició ecològica i energètica
Puigdemont i Torra, en el congrés fundacional de JxCat

Els Verds-Alternativa Verda ha decidit retirar el seu suport a Junts per Catalunya mentre no assoleixin un acord sobre els temes de la transició ecològica i energètica que la formació verda, fundada el 1983 i refundada el 1999, considera fonamentals.

El trencament, decidit per unanimitat, és el resultat d'una posada en comú interna de les "claudicacions" que Alternativa Verda atribueix a JxCat, la formació impulsada per l'expresident Carles Puigdemont, a la qual retreu que no va incloure l'ecologisme en la ponència política del recent congrés fundacional de Junts, que sí que va abraçar, en canvi, tant el liberalisme com la socialdemocràcia.

El partit verd, que ha aportat dos dels seus fundadors a llistes electorals de JxCat -els periodistes Xavier Garcia i Santi Vilanova-, han demanat a les formacions que es presentin a les pròximes eleccions al Parlament, sobretot a les sobiranistes, que es comprometin a generar una nova governança transversal del màxim nivell polític que integri la societat civil en una gestió més eficient de la transició ecològica i energètica. Alternativa Verda sosté que cal aplicar mesures urgents en aquest sentit o Catalunya patirà un col·lapse.

Entre les "claudicacions" que retreu a JxCat, i que addueix com a motius per haver-se'n distanciat, Alternativa Verda assenyala que no s'ha aplicat una veritable moratòria urbanística a la Costa Brava, que s'ha incentivat la incineració en comptes de reciclatge -en particular, amb els projectes de les incineradores de Cercs (Berguedà) i Juneda (Les Garrigues)-, que no s'ha definit un pla coherent per recuperar les zones afectades per nitrats i agrotòxics, que s'ha legitimat la comercialització de glifosat i neonicotinoides, i que s'ha silenciat l'acord del govern espanyol amb la patronal elèctrica per ampliar fins a l'any 2035 l'activitat a la central nuclear de Vandellòs II.

Així mateix, retreuen a la formació de Puigdemont que ha acceptat "l'espoli" d'Endesa al Pirineu i no hagi reclamat que passin a ser de titularitat pública la desena de centrals hidroelèctriques el període de la concessió de les quals ha vençut, que JxCat ha donat suport a l'extensió de la tecnologia mòbil 5G sense debatre'n l'impacte ambiental, i que no hagi abordat juntes les lluites contra el canvi climàtic i la Covid-19 -tot i les opinions publicades en aquest sentit per figures de l'Institut d'Estudis Catalans i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)-, de manera que experts en ecologia han restat al marge de les comissions de seguiment oficials de la pandèmia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides