Un de cada sis catalans se sent agredit per les seves amistats en el debat independentista

Un 11,5% defensa la proclamació unilateral de la independència mentre que un 5,3% demana mà dura per part del govern espanyol
Enquesta sobre emocions dels catalans en el debat independentista (ICIP)
Enquesta sobre emocions dels catalans en el debat independentista (ICIP)

Un 16% catalans, pràcticament un de cada sis, se sent agredit per les seves amistats quan parlen de la qüestió independentista. Un 13% se sent agredit o molt agredit quan aquests debats tenen lloc a la feina, i arriben fins i tot a l’àmbit familiar on la proporció de catalans que se senten agredits pels seus propis familiars és d’un de cada deu. Aquestes dades formen part de l’informe Convivència i polarització a Catalunya, elaborat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) presentat aquest dijous 8 d’octubre. L'enquesta es va fer via on line a 2.010 persones entre els dies 27 i 30 del passat mes de juliol.

L’ICIP és una institució pública creada pel Parlament l’any 2017 amb el mandat de promoure una cultura de pau a la societat catalana. Segons l’ICIP, que és independent del govern, “una bona convivència i la capacitat social i institucional de gestionar els conflictes de forma constructiva són elements essencials per una cultura de pau”. “El conflicte territorial de Catalunya està posant a prova aquestes capacitats”, afirma en el seu informe, que repeteix el que va fer ara fa dos anys. L’informe actual no detecta canvis importants en relació al del 2018, només un lleuger deteriorament de l’apreciació de la qualitat de la convivència per part de les persones enquestades.

Les persones que se senten només espanyoles o més espanyoles que catalanes sí que consideren que s’ha deteriorat la convivència en els darrers dos anys mentre que les que se senten només catalanes o més catalanes que espanyoles creuen que la convivència continua sent igual de bona que el 2018. En conjunt, un 67% creu que la convivència és bona o molt bona

El procés independentista és el que més polaritza la societat catalana. El conjunt dels enquestats puntua aquesta polarització amb un 7,2 en una escala del 0 a 10 entre els que creuen que no està gens polaritzada i els que creuen que ho està molt. En canvi, no detecten aquesta polarització en els debats sobre el feminisme o l’ús social del català o el castellà.

Pel que fa a les emocions dels ciutadans envers els que pensen diferent, el sentiment que més predomina és el respecte (6,1 sobre 10), seguit de la impotència (5 sobre 10). D’altres sentiments assenyalats per les persones enquestades són la ràbia (4,6), la tristesa (4,5), la por (3,9), l’angoixa (3,8) i el menyspreu (3,7). Entre els sentiments positius, la confiança en els altres obté 4,7 punts i l’empatia, 4,2. L’ICIP destaca que “la polarització emocional augmenta entre les persones que perceben que la seva forma de vida o cultura estan amenaçades”.

Pel que fa a les preferències per trobar una sortida al conflicte territorial, gairebé 8 de cada 10 catalans aposta pel diàleg polític, dels quals la meitat pensa que no s’han de fixar límits a aquesta discussió mentre que prop d’un 30%  creu que s’ha de fer dins el marc de la Constitució espanyola. Un 11,5% defensa la proclamació unilateral de la independència de Catalunya mentre que un 5,3% demana mà dura per part del govern d’Espanya.

L’ICIP conclou de l’estudi que la convivència a Catalunya és bona i que no es pot parlar d’una fractura social en el sentit de dues comunitats que no interaccionen tot i que recull que “sí que hi ha un nombre important de persones ferides, que s’han sentit agredides –sobretot per les institucions- o que senten amenaçades la seva forma de vida i cultura en relació al conflicte territorial”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides