Iglesias, encerclat pel jutge del cas Villarejo i pels seus compromisos

El Suprem ha de decidir si investiga per quatre delictes el vicepresident segon, que es va comprometre a dimitir en cas d'obertura de judici oral
Pablo Iglesias
Pablo Iglesias

El magistrat Manuel García-Castellón, instructor del cas Villarejo a l'Audiència Nacional, ha sol·licitat al Tribunal Suprem que investigui el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, pels delictes de descobriment i revelació de secrets amb l'agreujant de gènere, danys informàtics i acusació o denúncia falsa i/o simulació de delicte pel seu comportament en l'afer del robatori del telèfon mòbil de Dina Bousselham, exassessora d'Iglesias. Així mateix, també sol·licita que s'investigui a la diputada d'Unidas Podemos Gloria Elzo, al membre de Podemos Raúl Carballedo i a la abogada Marta Flor pels mateixos delictes.

García-Castellón considera que existeixen indicis que apunten que Iglesias va destruir la targeta que contenia informació íntima de Bousselham i que va fingir, creant un relat planificat i fraudulent, sobre una suposada filtració del contingut per part de càrrecs policials i d'Interior -les "clavegueres"- per, d'aquesta manera, beneficiar electoralment Podemos.

El jutge destaca que, el 20 de gener del 2016, Iglesias va rebre del president de Grupo Zeta, Antonio Asensio, la targeta que era de Bousselham, però que el líder de Podemos va evitar lliurar-la inicialment a la propietària després de consultar-ne el contingut i que, quan ho va fer, el dispositiu de memòria es trobava en un estat "inservible".

La condició d'aforat ha impedit que el magistrat instructor imputi Iglesias, el qual s'ha pronunciat a favor de suprimir els aforaments, per la qual cosa ha hagut d'elevar exposició raonada al Suprem. El vicepresident segon, preguntat en un debat electoral del 2016 sobre les circumstàncies en què assumiria responsabilitats polítiques per un cas de corrupció al seu partit, va manifestar: "Apertura de judici oral, dimissió. Així de ràpid i així de concret".

D'altra banda, la formació liderada i fundada per Iglesias va establir inicialment que els seus càrrecs electes i interns havien de renunciar al seus càrrecs, públics o de partit i a ser candidats, si eren imputats, processats o condemnats per delictes que concretés el reglament publicat per la comissió de drets i garanties del partit. Finalment, aquest codi ètic va eliminar el 2018 la renúncia en cas d'imputació, limitant-la als supòsits de processament i condemna.

Aquest mateix dimecres, durant la sessió del Senat, representants del PP han cridat "dimissió!" contra Iglesias. El procediment contra el vicepresident segon ha de passar per la Fiscalia– encapçalada per l'exministra socialista Dolores Delgado-, que haurà de dir la seva sobre l'admissió a tràmit al Suprem. Iglesias podria ser citat per declarar sense que se sol·licités el suplicatori, una petició per procedir contra ell que, per prosperar, hauria de ser aprovada per majoria al Congrés, per a la qual cosa és imprescindible el vot favorable de la bancada del PSOE, soci d'Iglesias al govern. El Congrés no denega un suplicatori des del 1998.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides