Condemna judicial a la UB per un manifest contra la sentència de l’1-O

El centre haurà de publicar al seu web la resolució per vulneració de la neutralitat, la llibertat ideològica i dret a l'educació
Joan Elias, rector de la UB
Joan Elias, rector de la UB

La Universitat de Barcelona (UB) ha estat condemnada pel Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de la capital catalana per haver vulnerat els drets fonamentals a la llibertat ideològica i a la llibertat d'expressió dels seus docents i alumnes, així com el dret a l'educació dels alumnes, amb el manifest conjunt amb què les universitats catalanes van donar suport als dirigents del procés condemnats pel Tribunal Suprem fa un any.

La sentència, dictada el 30 de setembre però coneguda aquest dilluns, estima totalment la denúncia interposada per quatre professors del col·lectiu Universitaris per la Convivència i per un alumne, i indica, invocant la doctrina del Tribunal Constitucional, que les institucions públiques, a diferència de les persones, no estan emparada pel dret fonamental a la llibertat d’expressió.

Considera, a més, que la UB va infringir el "deure de neutralitat", ja que no és una institució de representació política i hi està sotmesa. Per aquest motiu, el jutjat declara nul·la de ple dret l'acta d'aprovació del manifest i obliga el centre universitari a publicar la sentència durant un mes al seu web. La UB, així mateix, ha de pagar les costes del procés.

L'anomenat Manifest conjunt de les universitats catalanes de rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política va exigir fa un any la posada en llibertat de "les persones injustament condemnades", a més del sobreseïment dels processos en curs i el retorn de "les persones exiliades". També rebutjava "la repressió i la violència judicial" i retreia als poders de l'Estat una "deriva autoritària". Els rectors dels centres signants van lliurar el manifest a l'aleshores president català, Quim Torra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides