Aragonès: “M’agradaria que la CUP s’impliqués en la governabilitat”

El president en funcions diu que ERC no validarà uns pressupostos de l'Estat només per l'actitud que tinguin respecte als presos
Aragonès a RAC1

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que actualment ocupa el càrrec en funcions de president català, ha afirmat que "volem un govern independentista que defensi el dret a l'autodeterminació i l'amnistia. Com més gent hi puguem sumar, millor". Aragonès ha dit que "m'agradaria que la CUP s'impliqués en la governabilitat i repetir acords com els pressupostos amb els comuns", afegint que "amb el PSC és impossible". El vicepresident ha assegurat que "no faré el discurs de Cap d'Any. No podem normalitzar de cap manera que hagin tret el president de la Generalitat del càrrec per una pancarta" i que "no descartem que el president (Quim) Torra torni al càrrec. Per això ahir vam posar una clàusula de salvaguarda. De tota manera, ell mateix ha dit que ho veu improbable".

Pel que fa al suport dels republicans als pressupostos generals de l'Estat, Aragonès ha assegurat que "negociarem els pressupostos en funció de quin sigui el contingut i en paral·lel seguirem treballant perquè s'activin totes les mesures per la llibertat dels presos", i ha insistit que "no validarem uns pressupostos només per l'actitud que tinguin respecte als presos". Per Aragonès "la llibertat no hauria de ser a canvi de res. Per arribar a un segon acord de pressupostos cal que l'acord de començar la desjudicialització es compleixi. Caldrà veure els pressupostos generals de l'Estat. Han de ser expansius, mantenir o incrementar la despesa". El president en funcions ha reblat que "defensem l'amnistia perquè els indults són per persones concretes, però no ens hi oposarem. Qualsevol mesura per alleugerir la seva situació, benvinguda sigui. La llei d'amnistia resol els 2.800 casos de repressió".

El president català en funcions també ha afirmat que "(Gabriel) Rufián té la capacitat de sintetitzar el que molts pensem: la monarquia s'ha alineat amb l'extrema dreta i el nacionalisme espanyol". En aquest context, Aragonès ha reconegut que "hi ha hagut coses que no hem fet bé. No hem estat capaços de pactar una estratègia compartida. Si hagués estat per la cadira, no tindríem tants represaliats. Ningú vol una cadira per acabar a Lledoners". Aragonès també ha dit que "ahir vaig trucar Carles Puigdemont. Em vaig posar a disposició d'ell per col·laborar. Va ser molt cordial i ho agraeixo".

En referència al fet que aquest dijous es compleixen tres anys de la consulta independentista de l'1 d'octubre del 2017, Aragonès ha afirmat que "l'1 d'octubre va ser molt important. Tots en recordem vivències. Vam guanyar però no vam poder continuar avançant. Hem de superar les imitacions que després ens vam trobar". Sobre la possibilitat que sigui ell qui encapçali les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, Aragonès ha dit que "jo sempre estic a disposició del partit. En la situació en què estem ara no m'agradaria continuar. Ara bé, com qualsevol persona implicada políticament, si em proposen fer un pas endavant, amb tot l'equip, em veig capaç de fer-lo", assegurant que "les eleccions seran la primera quinzena de febrer. Seria de sentit comú que caiguessin en diumenge".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides