El sector Podem del govern Sánchez retreu la “falta de neutralitat” del rei

El vicepresident Iglesias i el ministre Garzón critiquen la trucada que ha fet Felip VI al president del CGPJ
Pablo Iglesias amb el rei Felip VI

L'absència del rei Felip VI a l'entrega de despatxos judicials a Barcelona es pot acabar convertint en una crisi d'estat. La filtració d'una trucada del monarca al president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en què li deia que hauria volgut ser a l'acte, ha aixecat les crítiques dels sectors de Podem al govern espanyol.

El vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat "neutralitat del cap d'estat". Més contundent ha estat el ministre de Consum i líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, que ha escrit a les xarxes que és "insostenible" la "posició d'una monarquia hereditària que maniobra contra el govern elegit democràticament" mentre "l'aplaudeix l'extrema dreta".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, fins i tot ha recomanat al rei que abdiqui i es presenti a les eleccions. També ha fet un tuit el diputat d'En Comú Podem i secretari de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, que ha dit que "la trucada no autoritzada políticament" del rei és un acte de "desobediència constitucional" que no es pot acceptar.

El ministre de Justícia, el socialista Juan Carlos Campo, no ha criticat la trucada del rei, però sí que ha deixat clar el seu malestar amb el paper dels jutges en l'acte. Després que l'acte acabés amb crits de "Visca el rei" per part dels assistents, un micròfon obert ha captat la reacció del ministre: "S'han passat tres muntanyes".

La Casa del Rei ha hagut de sortir al pas de les crítiques i ha explicat que la trucada ha estat "de cortesia" per felicitar els nous jutges. Asseguren que no hi ha hagut "consideracions institucionals respecte de l'acte".

(Visited 38 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari