Els funcionaris de presons denuncien ser “ciutadans de segona” per a la Generalitat

L'hermetisme de l'administració respecte als casos de coronavirus posa en risc els treballadors dels centres, als quals no els fan proves de manera recurrent
Cel·les de la presó

Ineficaces, poc realistes i perilloses, amb aquesta contundència el sindicat Acaip, Agrupació dels Cossos de l'Administració d'Institucions Penitenciàries, qualifica les polítiques relacionades amb la pandèmia de la covid-19 aprovades per la secretaria de Mesures Penitenciàries per les presons catalanes. Unes mesures que inclouen la reactivació dels vis a vis familiars i de convivència, però també el fet que als funcionaris no els facin les proves PCR als centres de manera recurrent, tot i estar convivint amb una població de risc o la reobertura de les escoles penitenciàries.

Francesc López, portaveu d'Acaip, assegura que la mesura dels vis a vis ha sorprès fins i tot els mateixos interns, conscients del risc que suposa "obrir la porta als vis a vis és obrir la porta, un pam, a la covid, però per aquest forat es cola. Els interns són conscients del risc, però aquells que ho han demandat més són els que fan tripijoc a la presó i necessiten un canal per poder accedir en aquestes substàncies". Acaip assenyala que tot i que es vol mantenir les mesures de seguretat com les mascaretes o la distancia, és impossible de controlar, "és il·lusori que algú pensi que no s'abraçaran pares i fills durant un vis a vis familiar". Els vis a vis íntims, però, continuen prohibits.

La covid-19 a les presons catalanes és tot un misteri per culpa de l'hermetisme de la Generalitat respecte als interns infectats amb la malaltia i els funcionaris se senten menystinguts per l'administració, "no tenim un canal, entre justícia i sanitat, per poder informar si un treballador està exposat al virus i que li puguin fer un test ràpid", afirma Francesc López i afegeix que "durant tota la pandèmia només ens han fet un test". Les competències en matèria sanitària de les presons catalanes corresponen a l'Institut Català de la Salut (ICS) que només té accés a les fitxes sanitàries dels interns però no a les dels funcionaris, que queden desprotegits en un llimbs sanitari, "el personal sanitari d'un centre no pot fer una sol·licitud al laboratori d'anàlisi per demanar una prova per un funcionari, tot i tenir els tests al mateix centre penitenciari", asseguren des d'Acaip.

En un memoràndum, al qual ha tingut accés EL TRIANGLE, Serveis Penitenciaris referma aquesta situació, segons se cita textualment, "el Departament de Justícia no té ni la capacitat, ni l'autoritat, ni la competència per fer el test i que l'autoritat sanitària és l'encarregada de conduir la situació i de dictar les instruccions i les directrius, que van canviant depenent de com evoluciona la malaltia. El Departament de Salut és qui ha de facilitar els reactius i establir la metodologia a emprar".

Un exemple, a Brians 1, una de les presons catalanes, un dels funcionaris es va "atrinxerar" perquè li fessin una PCR ja que va estar en contacte amb un positiu i es negava a tornar a casa per por a contagiar la seva família. Finalment ho va aconseguir, però, com expliquen des d'Acaip, "s'han arribat a fer test a 200 interns d'un mòdul i no als treballadors, som ciutadans de segona per la Generalitat".

Actualment a la presó de Quatre camins, arran d'un positiu confirmat dels interns que treballen a les cuines, s'ha confinat tot un mòdul, el MR8, "els funcionaris, però, estem desconcertats", declaren des d'Acaip, "ja que els interns provenen de diferents mòduls i es barregen a la cuina per treballar". Una situació similar es dóna a l'escola penitenciària, que segons una piulada del Departament de Justícia, es torna a reobrir, davant l'estupefacció dels funcionaris, que entenen que és un gran risc barrejar poblacions d'interns. Des d'Acaip consideren que "ara que es redueixen els grups a sis persones, fiques els interns en aules, perquè clar, com que ja conviuen en mòduls… és ridícul".

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides