Entitats de la Terra Alta recorren contra un parc eòlic que afecta zones de la batalla de l’Ebre

La instal·lació afectaria cotes ocupades per la 45 Divisió Republicana durant la Guerra Civil
Parc eòlic a la Terra Alta

Diferents entitats econòmiques i socials de la Terra Alta han presentat un informe contrari a la ubicació del parc eòlic Tramuntana 3 de l'empresa alemanya ABO WIND. El projecte contempla una central de 9 aerogeneradors, que forma part d'un conjunt de cinc parcs ubicats a Flix i Riba-roja i a Corbera d'Ebre, Gandesa i Bot. La construcció del Tramuntana 3 comportaria l'afectació de nombroses fortificacions ubicades a les cotes Punta del Cucut, la Pila, les Malees, el Coll de l'Anís i el Coll de Cosso, cotes ocupades per la 45 Divisió Republicana durant la batalla de l'Ebre.

Des de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, l'Ateneu Social La Pastora, l'Associació de Turisme Rural i el Consell Regulador de la DO Terra Alta defensen que "com és habitual en la majoria de les centrals eòliques projectades a la Terra Alta, la construcció de Tramuntana 3 tindria una greu afectació sobre l'avifauna i el paisatge de la comarca. A més a més, d'augmentar la greu massificació que patim d'energia eòlica i les zero reversions que té sobre el territori".

Les entitats contràries al Tramuntana 3 afegeixen que "en aquest cas hem de destacar com a impacte flagrant, l'afectació sobre espais de la batalla de l'Ebre. Aquests espais han generat nombrosa bibliografia testimonial, esdevenint punts molt representatius de l'operació de trencament de les defenses de Camposines pel flanc esquerre. La Punta del Cucut forma part de la serralada on es troba el jaciment arqueològic de les Crevetes, registrat a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya».

Es dona la circumstància que les entitats que demanen la paralització de la tramitació del parc eòlic destaquen que en la descripció de les tasques de prospecció de la zona es va notificar la troballa de restes humanes en superfície, i defensen que "l'acceptació a tràmit d'aquesta central eòlica seria clarament contradictòria a l'article 7 del Decret llei 16/2019 en què es demana preservar el patrimoni cultural i històric de la zona. Considerem que la dignificació dels morts de la batalla de l'Ebre és una qüestió prou transcendental i prioritària pel nostre país abans que tornar-nos a malvendre als interessos especulatius, en aquest cas d'ABO WIND. Ara mateix la qüestió està en mans de la Generalitat i a la determinació dels nostres representants polítics".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides