‘FAQS’ és el programa amb contingut polític de TV3 que té més seguidors falsos a Twitter

Dels seus 91.534 seguidors, 5.125 no corresponen a persones reals, segons l’aplicació de la pròpia xarxa que audita la fiabilitat dels comptes
El públic aplaudeix el president de la Generalitat, Quim Torra, al pr
El públic aplaudeix el president de la Generalitat, Quim Torra, al programa FAQS del 4 de gener de 2020

El programa Preguntes freqüents (FAQS) és el que té més seguidors falsos a Twitter entre els que s’emeten a TV3 de contingut polític. En un estudi realitzat el 21 de setembre, el servei Twitter audit va detectar que 5.125 dels 91.534 seguidors del programa en aquesta xarxa social són fakes (falsos). És a dir, són comptes que no corresponen a usuaris personals sinó que són simples màquines que repeteixen missatges o que serveixen per fer veure que es tenen més seguidors dels reals. A part d’aquests seguidors falsos, que en la terminologia digital es coneixen com a bots també hi ha els trolls, que són usuaris reals però que no donen la cara als seus perfils i llencen missatges agressius sense que se’ls pugui identificar.  

Twitter audit, detecta, per tant, que un 6% dels seguidors del FAQS són falsos. Aquest percentatge és el mateix que el d’Els matins, per bé que el nombre total de seguidors que té el programa que presenta Lídia Heredia és una mica inferior. Dels 84.789 que tenia el 21 de setembre, 4.409 eren falsos. Com més creix el nombre de seguidors d’un programa més en té de falsos. Així, ja en l’àmbit dels d’entreteniment, el que té més seguidors és l’històric Polònia, amb un total de 186.346, dels quals 19.939 no són reals, la qual cosa representa un 11% del total.

Dels altres quatre programes amb informació política a TV3, tres –Tot es mou, Està passant i Més324– tenen un 4% de seguidors falsos mentre que el Planta baixa en té un 3%. Dels 60.729 seguidors del twitter de l’Està passant, 1.883 són falsos. Més324, on el paper de Twitter és molt important, ja que durant tot el programa es van emetent opinions dels espectadors, pràcticament tots decantats cap a posicions independentistes, té 22.638 seguidors, dels quals 812 no corresponen a usuaris reals. Tot es mou té 16.827 seguidors, 572 dels quals no són persones reals. Pel que fa al Planta baixa, programa que es va estrenar la temporada passada i que només té 9.866 seguidors, en compta amb 247 de falsos.

Els Telenotícies no tenen comptes a Twitter mentre que els programes de documentals tenen percentatges de seguidors falsos que no superen el 2%. Dels 43.745 seguidors del 30 minuts n’hi ha 1.006 de falsos i dels 24.023 del Sense ficció, 336 no són reals.

Al Manual d’Ús del Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) s’explicita que “facilitem als usuaris que opinin sobre els nostres continguts a través dels comentaris” i que “moderem tots els espais de participació dels nostres mitjans interactius. Segons el cas, moderem les intervencions abans de publicar-les o després”. També recull una instrucció relativa a la reproducció de missatges extrets de les xarxes socials: “Quan fem públic un missatge, identifiquem el participant amb el seu nom o el sobrenom que fa servir, i esmentem la xarxa social de la qual s’ha extret el contingut. Si només fem públic un fragment del missatge, ens assegurem de respectar el sentit del text original”. La realitat és, però, que nombrosos bots i, sobretot, trolls es colen contínuament als programes de TV3.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides