Per què xoca el grup Koiné amb una destacada defensora del català?

Carme Junyent
Carme Junyent

Per la supervivència del català en una Catalunya multilingüe. Les declaracions de les dues darreres conselleres de Cultura, Mariàngela Vilallonga i Àngels Ponsa, sobre la presència del castellà a TV3 i la necessitat de fer créixer l'ús social del català en detriment de l'ús social del castellà, han posat un cop més al centre del debat públic la política lingüística de la Generalitat.

Però ha estat una resposta de Carme Junyent, una de les lingüistes i defensores del català més destacades, la que ha posat de manifest una discrepància d'aspecte més acadèmic, en aquest cas amb el grup Koiné, un col·lectiu de diagnosi sociolingüístic contrari al bilingüisme oficial i partidari d'un "veritable procés de normalització lingüística".

Junyent, professora de Filologia de la Universitat de Barcelona (UB) i directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), ha respost en una entrevista a Vilaweb que el bilingüisme "mata el català", però "el multilingüisme el salva". Ella mateixa reconeix que és "complicat d'explicar", però aclareix que "les llengües que han desaparegut, han desaparegut en mans del bilingüisme", ja que es produeix "la substitució", però en "societats on tothom parla moltes llengües, ningú no deixa de parlar la seva. Es creen estratègies de comunicació. La que sigui. I les llengües es mantenen diferenciades". Pel que fa al monolingüisme, conclou que "és una malaltia que s'hauria d'eradicar".

Per la seva part, el grup Koiné, que també s'ha queixat de l'espanyolització de TV3 i afirma que Ciutadans "dirigeix sota mà la política lingüística i l'actuació lingüística pública de molts catalans", ha respost a Junyent que "això són històries africanes, Carme". "A Catalunya, mentre el castellà sigui la llengua que tothom té el deure de conèixer (i un deure per duplicat), al català només el salva que tanta gent com pugui no practiqui el castellà i el desaprengui”, assegura aquest col·lectiu.

Koiné, per cert, ha expressat el seu suport als exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant, que han comparegut als tribunals per declarar per un delicte de desobediència presumptament comès quan es van negar a respondre com a testimonis a les preguntes de l'advocat de Vox, però els ha estirat les orelles: "Hauria estat bé que també us haguéreu negat a respondre en castellà, com ha fet sempre l'independentisme, fins i tot en condicions tan extremes com la tortura".

Baños, per cert, és una de les figures públiques de Súmate, la plataforma de castellanoparlants independentistes, la influència de la qual durant els anys del procés ha estat criticada pel grup Koiné.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides