Quin ‘incendi’ ha provocat el fiscal general d’Andorra?

Alfons Alberca

El fiscal general d’Andorra, Alfons Alberca, actua com un bomber piròman. Acaba de demanar a la Batllia (jutjats) del Principat la imputació de Vanessa Cortés, una coneguda activista en favor dels drets de les dones, que lidera l’entitat Stop Violències, per la seva intervenció davant d’un organisme de les Nacions Unides a Ginebra i per unes declaracions a la Cadena Ser.

Vanessa Cortés és la cara visible del moviment que demana, cada cop amb més força, que a Andorra es legalitzi l’avortament, com ja existeix a la totalitat dels països europeus, tret de Malta i el Vaticà. Aquesta reivindicació xoca frontalment amb l’actitud del copríncep episcopal, l’arquebisbe Joan-Enric Vives, que segueix, en aquest sentit, la doctrina oficial del Vaticà, contrària absolutament a la interrupció de l’embaràs.

L’arquebisbe Joan-Enric Vives ha amenaçat que si les autoritats polítiques andorranes aprovessin la regulació de l’avortament, això significaria la fi del sistema de Coprincipat, vigent al país del Pirineu des de la seva fundació, a l’Edat Mitjana. Aquesta postura de fermesa ha estat ratificada pel nunci apostòlic a Espanya i Andorra, Bernadito Auza, en la seva recent visita al Principat, amb motiu de la festa nacional de Meritxell.

Vanessa Cortés va denunciar l’any passat aquesta situació i d’altres greus vulneracions que pateixen les dones –en especial, les immigrants- a Andorra davant el Comitè per a l’erradicació de les discriminacions vers les dones (Cedaw), un organisme que depèn de les Nacions Unides. El 8 d’octubre de l’any passat, la Cadena SER li va fer una entrevista, on la presidenta de Stop Violències va reiterar el menyspreu i les injustícies de les autoritats andorranes envers la problemàtica de les dones.

Ara, el fiscal general d’Andorra ha instat la imputació de Vanessa Cortés pels delictes de calúmnies contra el Govern, de difamació dels coprínceps i de malmetre el prestigi de les institucions del país. Aquesta actuació del fiscal general, que obeeix a les directrius emanades del Govern que presideix Xavier Espot, ha provocat un enorme escàndol, en considerar-se un atac frontal i sense precedents a la llibertat d’expressió.

La insòlita actuació judicial d’Alfons Alberca contra la presidenta de Stop Violències de ben segur que portarà cua. Entitats feministes d’arreu del món ja s’estan fent ressò, amb creixent indignació, de la persecució contra Vanessa Cortés i, per extensió, de la repressió estructural que pateixen els drets de les dones a Andorra.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides