L’ajornament electoral reactiva la pressió per canviar els directors de TV3 i Catalunya Ràdio

Sindicats de periodistes i grups opositors reclamen que es posi en marxa el procés per substituir els màxims dirigents dels mitjans públics de la Generalitat
Gordillo (Catalunya Ràdio), Sanchis (TV3) i Llorach (CCMA)
Gordillo (Catalunya Ràdio), Sanchis (TV3) i Llorach (CCMA)

La decisió del president de la Generalitat, Quim Torra, de remodelar el seu govern allunya la possibilitat que convoqui eleccions aviat. Si més no, apunta que no ho farà abans que el Tribunal Suprem decideixi, el proper dia 17, si confirma la seva inhabilitació per no haver complert l’ordre judicial de retirar la pancarta penjada al balcó del Palau de la Generalitat que reclamava "Llibertat per als presos polítics i exiliats".  En l'àmbit polític es preveu que els comicis puguin retardar-se fins el febrer del 2021.

El retard en convocar les eleccions afectarà el procés de nomenament dels nous dirigents de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), inclosos els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, càrrecs que actualment ostenten Vicent Sanchis i Saül Gordillo. Davant aquesta possibilitat, el Sindicat de Periodistes de TV3 i grups polítics de l’oposició al Parlament han reactivat la campanya perquè aquesta renovació de càrrecs no es posposi fins a la celebració de les eleccions.

El comitè d’empresa de TV3 ja va demanar, a finals de juliol, que s’agilités el procés. Ho va fer arran de la temptativa fallida de la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, de cessar el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, després que Mònica Terribas anunciés que no continuaria a l’emissora per les seves freqüents topades amb ell. El comitè que representa els treballadors de la televisió autonòmica va penjar un missatge a Twitter on deia: “El repartiment de càrrecs de les empreses de la CCMA entre els socis de govern i la petrificació d’un Consell de Govern agònic s’ha d’acabar”. El juny ja havia recordat que, vuit mesos després que el Parlament aprovés per unanimitat la nova llei de la CCMA, no s’havia fet cap avenç per renovar els consells de govern i de direcció de les seves empreses.

L’argument que es feia servir des del govern de la CCMA i que, fins i tot compartien alguns grups de l’oposició, és que la proximitat de les eleccions feia preferible ajornar el procés fins després que se celebressin. Però ara, davant la possibilitat que hi hagi un nou retard, representants dels treballadors i grups opositors volen que es trepitgi l’accelerador. D’entrada, aquesta qüestió serà portada al ple del Parlament en la sessió dels dies 16 i 18 de setembre. El Sindicat de Periodistes de TV3 ha qualificat la situació de "kafkiana" i s’ha preguntat “Si les eleccions se’n van com a mínim al febrer, passarà un curs més sense desenvolupar la Llei de la CCMA i sense renovar el Consell de Govern?”.

El Parlament va aprovar, el 23 d’octubre de 2019, la reforma de la Llei de la CCMA, que obliga a que l’elecció dels membres del seu Consell de Govern requereixi un mínim de dos terços dels vots dels diputats i que els directors de TV3 i Catalunya Ràdio siguin nomenats per aquest consell després d’un concurs públic de mèrits.

Núria Llorach va anunciar al Parlament, coincidint amb la seva fallida operació per cessar Gordillo, que el procés de selecció i nomenament dels nous directius es posaria en marxa aviat. Però tot continua igual i JxCat i ERC, els dos partits que s’han repartit els càrrecs de direcció de TV3 i Catalunya Ràdio, assumeixen que els qui n’estaran al capdavant quan se celebrin les eleccions autonòmiques continuaran sent Vicent Sanchis, reprovat pel Parlament, i Saül Gordillo, contra la voluntat de la presidenta de la CCMA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.