Denuncien que Facebook censura la divulgació científica

La iniciativa ha sorgit arran del bloqueig del bloc “Usted no se lo cree” del periodista i enginyer de telecomunicacions Ferran Puig Vilar i de la censura del lloc web de la periodista britànica Gaia Vince
Ferran Puig denuncia la censura de Facebook a la divulgació científi
Ferran Puig denuncia la censura de Facebook a la divulgació científica

Un ampli grup de científics, filòsofs, economistes, enginyers i divulgadors de la problemàtica de la crisi ecològica i climàtica ha denunciat “la censura per part de Facebook de narratives amb base científica comprovable però no coincidents amb el discurs oficial que arriba al gran públic i als professionals”. Ho han fet en un acte que s’ha celebrat, aquest matí, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, i que ha organitzat el Instituto Resiliencia, integrat al Centro de Saberes para a Sustentabilidade, oficialment reconegut per la Universitat de les Nacions Unides, amb el suport de l’associació Solidaritat i Comunicació-SICOM. Hi han intervingut presencialment el periodista i enginyer de telecomunicacions Ferran Puig Vilar, el climatòleg de la Universitat de Barcelona Javier Martín Vide, el director del projecte europeu Medeas sobre límits ecosistèmics, Jordi Solé i Ollé, membre de l’Instituto Resiliencia i investigador del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic de l’ONU i l’activista Virginia Soler-Birch, de Fridays for Future. També han intervingut on line el físic i matemàtic Antonio Turiel, del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) la presidenta de l’associació [email protected], Marta Conde, i l’economista de la Universitat de València José Anastasio Urra. Ha moderat l’acte la investigadora del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, Olga Margalef.

L’acte s’ha gestat a partir del bloqueig del bloc “Usted no de lo cree” de Ferran Puig Vilar. Aquest blog fa onze anys que està actiu i va ser premiat per la Fundació Biodiversitat. La seva funció és la “divulgació científica i comunicació sobre canvi climàtic i escassetat energètica: una visió multidisciplinar”. Puig ha explicat que des del passat mes d’agost, quan una persona usuària vol enllaçar al bloc, Facebook li respon amb diferents missatges d’alerta, segons els quals aquests llocs web no compleixen les seves “community standards” o bé que realitzen spam , la qual cosa és rotundament falsa. Això causa un doble dany: d’una banda es furta l’accés a aquesta informació; per altra, de manera sibil·lina es projecta una encoberta acusació de falsedat: en definitiva, es fa callar i es calúmnia”. Ha recordat, també, que la periodista i divulgadora científica britànica Gaia Vince, que publica a Science, New Scientist o The Guardian, també ha vist la seva web censurada per Facebook.

Per difondre aquesta denúncia, el col·lectiu que l’impulsa ha elaborat un Manifest amb el títol “Contra la censura arbitrària de Facebook a la divulgació de la ciència acadèmica”, en el qual s’hi diu que “amb tota probabilitat són les nostres posicions i objeccions en contra del creixement econòmic perpetu com a pilar fonamental de desenvolupament humà, sòlidament fonamentades, les que motiven la censura de les expressions lliures que les descriuen amb rigor. L’omissió a l’opinió pública de la situació i la problemàtica que descrivim i denunciem és precisament la causa que el decreixement i les propostes de l’economia ecològica, apareguin encara com a insuficientment desenvolupades”.

Com a conclusió d’aquesta iniciativa, els seus impulsors assenyalen que “com a resposta a aquest espuri i arbitrari comportament de Facebook i com a mesura de protesta i de pressió, alguns de nosaltres que encara manteníem un perfil en aquesta xarxa social hi cessarem tota activitat. Com a col·lectiu exigim a Facebook que respecti la llibertat d’expressió, i singularment la de base científica, i que en tot cas restitueixi la integritat i el bon nom dels blocs censurats. Així mateix, demanem als poders públics i mitjans de comunicació que comencin a atorgar a aquestes perspectives la importància i la rellevància crucials que es corresponen amb la gravetat de la situació en què ens trobem”.

El manifiest l'han firmat, entre altres, l'activista ecofeminista Yayo Herrero, el filòsof Jorge RiechmannJosé Luis González Reyes (d'Ecologistes en Accio) i Jordi Vilardell (periodista especialitzat en crisi ecològica).

La denúncia ha fet efecte. Per la tarda, Facebook ha tornat a acceptar els enllaços del bloc de Ferran Puig.

L’acte en què s’ha fet aquesta denúncia es pot veure en aquest enllaç.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides