L’organització criminal vinculada a l’empresa Infraestructures.cat la formaven 18 persones

Funcionava amb el nom de ‘Núria Bofill’, segons el jutge José de la Mata que investiga el finançament il·legal de CDC i els negocis del clan Pujol
Portal d'Internet de l'empresa pública de la Generalitat Infraestruct
Portal d'Internet de l'empresa pública de la Generalitat Infraestructures.cat

El jutge José de la Mata va donar a conèixer tres interlocutòries el passat 30 de juliol. Són les relatives a les investigacions que ha fet sobre els negocis de la família Pujol, el finançament il·legal de Convergència Democràtic de Catalunya (CDC), coneguda com a cas 3%, i les irregularitats comeses en la gestió de Intraestructures.cat, empresa pública de la Generalitat. En tots tres casos, De la Mata detecta la comissió del delicte d’associació il·lícita i organització criminal.

En l’afer dels negocis de la família de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, l’imputa a ell, la seva esposa, Marta Ferrusola, els seus set fills i set persones més. En el del 3% l’imputa a sis funcionaris del partit i en el d’Infraestructures.cat a 18 persones. En aquest darrer cas, la xarxa era coneguda pels que hi estaven implicats amb el nom de Núria Bofill.

Els registres realitzats l’octubre de 2015 a la seu central de Convergència Democràtica de Catalunya al carrer Provença de Barcelona van portar a obrir una investigació a l’empresa Infraestructures.cat, que centralitzava totes les adjudicacions d’obra pública de la Generalitat. El 1990, el govern de la Generalitat va crear l’empresa Gerència d’Infraestructures SA (GISA), que el 2012 es va rebatejar amb el nom d’Infraestructures.cat.

La seva funció era centralitzar totes les adjudicacions d’obra pública de la Generalitat. El magistrat considera Joan Lluís Quer i Joan Antoni Rosell, president i director general d’Infraestructures.cat respectivament, es reunien amb Andreu Viloca, tresorer de CDC, per pactar quines empreses s’enduien les adjudicacions convocades pel govern de la Generalitat. Algunes d'aquestes empreses acabaven fent donacions a CDC.

Joan Lluís Quer i Josep Antoni Rosell encapçalen la llista de persones acusades de constituir una organització criminal de la qual també en formaven part, segons el jutge De la Mata, Josep Narcís Arderiu (ASINCA), Tomàs Blay (ASINCA), Josep Secanell (AUDING INTRAESA), Albert Palou (AUDING), Pere Roda (AUDING), Joan Antoni Domingo (AUDING), Maria Loreto Casas (AUDING), Ángel Manuel Ares (Sener Ingeniería y Sistemas SA-Teno Ingenieros Consultores), Álvaro Palao (Palestre Gestión), Ramon Rabell (GPO), Xavier Montobbio (GPO), Jaime Llongueras (CICSA), Carles López (Boma Impasa-Consultor de Ingeniería Civil-Eurogeotécnica),  Albert Casajuana (DOPEC), Tomás Blay (ASINCA) i Xavier Minguillon (AYESA i ACT SISTEMAS).

La xarxa Núria Bofill (nom que no s’ha aclarit d’on surt i perquè el van triar els que van organitzar aquesta trama) va ocasionar, segons la interlocutòria un perjudici al patrimoni públic de 1.246.013,73 euros. “Els fets indiciariament acreditats van consistir en el direccionament de contractes públics per part de Joan Lluis Quer Cumsille i Joan Antoni Rosell Polo per aconseguir adjudicar els contractes a societats mercantils amb les quals estaven prèviament concertades”, explica De la Mata, que detalla la dinàmica seguida: “Les empreses que estaven en el pacte col·lusori realitzaven intencionadament i deliberadament les seves ofertes agrupades en un rang de preus molt restringit, la qual cosa provocava dos efectes immediats: el primer, expulsar quasi sistemàticament dels concursos a les empreses que no estiguessin al pacte col·lusori (llevat que haguessin formulat un oferta que, per pura casualitat, encaixés en el rang de preu acordat pel grup Núria Bofill), i, el segon, passar a fer dependre l’adjudicació de manera pràcticament absoluta de criteris subjectius i judicis de valor de forma que, vist l’entramat establert, implicava que l’adjudicació es verificava a pura voluntat de Quer Cumsille i Rosell Polo”.

La Fundació Catdem, que rebia les donacions que després anaven a parar a CDC, en va ingressar de les empreses de la xarxa Núria Bofill. AUDING li va entregar 50.000 euros el 7 de març de 2012, Agustí y Masoliver SA n’hi va donar 10.000, el 15 de maig de 2015 i ALIA Gestió Integral de Servicios SL, 6.000, el 19 de maig de 2012. Aquesta darrera empresa, segons la interlocutòria va donar a la fundació de CDC un total de 21.000 euros entre els anys 2010 i 2012. L’intermediari en aquestes operacions en representació de CDC era el seu tresorer, Andreu Viloca.

El jutge no l’inclou, però, a l’organització criminal formada pels 18 membres de la xarxa Núria Bofill. Sí que està imputat per aquest delicte en el cas del 3%. Aquest judici, el d’Infraestructures.cat i el dels negocis de la família Pujol entraran aviat en la fase definitiva de judici oral. Al que va ser president d’Infraestructures.cat, Joan Lluís Quer, l’hauran d’anar a buscar a Xile, on es va desplaçar quan l’escàndol del cas 3% va arribar a l’empresa pública que centralitzava les adjudicacions de l’obra pública de la Generalitat.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides