Una caixa forta de Jordi Sumarroca va deixar al descobert el finançament il·legal de CDC

En uns documents que s’hi van trobar hi havia anotats contractes obtinguts per l’empresa Teyco a Torredembarra, Sant Cugat, Lloret, Figueres i Sant Celoni i el 3% dels diners que calia donar a les fundacions del partit
Jordi Sumarroca Claverol, al seu despatx
Jordi Sumarroca Claverol, al seu despatx

En una caixa forta de Jordi Sumarroca Claverol s’hi van trobar, el juny de 2015, documents que confirmen les sospites del finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a partir de les donacions al partit del 3% dels diners dels contractes adjudicats a determinades empreses per administracions convergents. El jutge José de la Mata ho té clar i així ho recull en la interlocutòria en què dona a conèixer les conclusions de la seva investigació, publicada el passat 30 de juliol, i en la qual imputa a Jordi Sumarroca els delictes de tràfic d’influències, blanqueig de capitals i frau a les administracions públiques. També imputa els delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals a Teyco, l’empresa del clan familiar Sumarroca que va realitzar les obres i els treballs investigats pel magistrat.

Els documents incautats a la caixa forta de Jordi Sumarroca fan referència als contractes atorgats l’any 2009 a Teyco per cinc ajuntaments governats per CiU: Torredembarra, Sant Cugat del Vallès, Lloret, Sant Celoni i Figueres. En ells hi apareixen els noms dels ajuntaments, l’import dels contractes atorgats a Teyco i, segons la interlocutòria, “impreses o manuscrites a la dreta d’aquestes quantitats (…) es detallen i sumen les que resulten d’aplicar el 3% a aquests imports”. Aquestes quantitats anaven a parar a la Fundació Catdem, vinculada a CDC, a través de donacions fetes per Teyco o per una empresa del seu grup, Bluegreen Village.

La Guàrdia Civil va anar a parar a la caixa forta que tenia Jordi Sumarroca al seu domicili barceloní encastada a la paret del seu dormitori seguint el fil de les denúncies realitzades per Montse Gassull, regidora d’ERC de Torredembarra, sobre possibles irregularitats comeses per aquest consistori, presidit pel convergent Daniel Massagué. Aquestes denúncies van acabar amb la condemna a un any de presó a l’alcalde i va obrir la via de la investigació del que s’ha acabat coneixent com a cas 3%.

El jutge conclou que, entre els anys 2007 i 2009, Teyco va entregar, almenys, un total de 150.600 euros a la Fundació Catdem, i que, entre el 2012 i el 2014, l’empresa Bluegreen Village va fer donatius a aquesta fundació per un total de 207.720 euros. En el desglossament de donacions descobertes pel magistrat recollides a la pàgina 94 de la seva interlocutòria precisa que Teyco va fer donacions a la Fundació Catdem per valor de 18.000 euros (l’any 2008) i 100.000 euros (2009), a la Fundació Fòrum Barcelona per valor de 43.800 euros (2009) i a Òmnium (2009) per 20.000 euros mentre que Bluegreen Village va donar 20.000 euros a Òmnium el 2008 i a la Fundació Catdem n’hi va aportar 80.000 euros el 2012, 87.720 euros el 2013 i 40.000 euros el 2014.

El cap de la nissaga, Carles Sumarroca Coixet, va ser un dels cofundadors de CDC, amb Jordi Pujol. La seva família i la de l’ex-president de la Generalitat van participar en diversos negocis i projectes comuns. Van coincidir en la incursió de Pujol a El Correo Catalán, quan se’n va fer el propietari, o en l’empresa Hidroplant, de la seva esposa Marta Ferrusola, en la qual també hi va participar l’esposa de Carles Sumarroca, Núria Claverol.

El clan Sumarroca també figura en la interlocutòria del jutge José de la Mata on presenta les conclusions sobre els negocis de la família Pujol. En aquest cas, estan imputats Carles Sumarroca Coixet i un altre dels seus fills, Carles Sumarroca Claverol. L’empresa que està vinculada amb els negocis de la nissaga Pujol, sobretot amb el fill gran de l’ex-president, Jordi Pujol Ferrusola, és EMTE. Ni en el cas 3% ni el de la família Pujol, De la Mata imputa a cap membre de la família Sumarroca el delicte d’associació il·lícita/organització criminal, que sí que atribueix a tots els membres de la família de l’ex-president i a set persones més, a part de sis funcionaris de CDC. Al judici per l’enriquiment sospitós de la família Pujol, el jutge imputa a Carles Sumarroca Coixet i Carles Sumarroca Claverol els delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental.  

(Visited 731 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari